Minek szenved, aki nem bírja – már előrendelhető Rubin Eszter új regénye

2021. Július 20. / 21:36


Minek szenved, aki nem bírja – már előrendelhető Rubin Eszter új regénye

Hanga tehetséges grafikus, sikeres tervezőcégnél dolgozik. Férje meglepetésül Balira viszi az első házassági évfordulójukon. Amikor azonban az őserdőben anafilaxiás sokkot kap, amit csak kis híján sikerül túlélnie, el kell gondolkodnia, hogy minden rendben van-e az életében. Annál is inkább, mert ettől kezdve elveszíti magától értetődő biztonságérzetét, önmagába vetett hitét. Sorra jönnek a bizarr tünetek, lassan mindenre és mindenkire allergiás lesz, ki kell költöznie a saját házából is, ahol épp most kezdték férjével új, közös életüket. 

minekszenved-akin-nembirja-borito.jpg

Hanga lassan minden civilizációs ingerre súlyos testi tünetekkel reagál, nem tud enni, nem érintkezhet senkivel és semmivel. Egyedül van, bezárkózva egy kis faházba, a kertjük végében álló fehér törzsű nyírfák árnyékában. Mihez kezd ezzel az elidegenedéssel és peremre szorultsággal valaki? Van-e visszaút a mindennapi emberi kapcsolódásokba?

A fordulatos történet középpontjában a családon belül, generációkon átívelő generalizált szorongás változatos megnyilvánulási formái állnak. Soha meg nem valósuló álmok kergetése, melyek kapuja egy napon megnyílik előttünk, de lehet, hogy már nincs erőnk belépni.  Menekülés az élet elől a betegségbe, a lelki defektusok menedékébe, végül a karanténba, ahol igazoltan el lehet rejtőzni a világ elől.

A regény csodás pszichológiai esettanulmányok gyűjteménye, szokatlan fénytörésben vizsgálja felül a nyugati ember nézőpontját, amely egyik fő identitásképző forrásnak saját traumáinkkal való azonosulást tekinti.

Rubin Eszter új kötetének középpontjában a családon belül, nemzedékeken átívelő, örökletes szorongás áll. Az apátlanság, a magányos gyermekkor, és a generációkon át a szereplők génjeibe ivódott holokauszt-trauma feldolgozhatatlansága. Mindaz, ami itt van velünk ma is, de amelynek útját magunknak, magunkban kell megtalálnunk.

A könyv oldalain a mai kor embere olvassa önmagát: a 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, párkapcsolati zsákutcáit és generációkkal korábbi, eltemetett és feldolgozottnak hitt, de a mai napig ható szorongásait mutatja be a regény, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk és a saját életünkre vonatkoztatva újra és újra feltesszük Hanga kérdéseit.

Valós sorsokat olvashatunk, ráláthatunk életünkre szülőként, gyermekként, felnőtt emberként, és akár egy sokprizmás tükörben, itt is minden esemény által más és más arcunk mutatkozik meg. Rubin Eszter ezeket az arcokat, az emberi lélek sokszínűségét mutatja meg érzékeny írásában, amely minden generáció számára kulcsot adhat az önmagához vezető belső utazás során. (Juhász Anna)

Pesti Kalligram, 2021

A könyvet / IDE KATTINTVA lehet megrendelni kedvezményes áron

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek