Mester Tamás: „Mindannyiuk lelke töltődjön fel melegséggel, hittel és reménnyel”

2021. Augusztus 23. / 11:55


Mester Tamás: „Mindannyiuk lelke töltődjön fel melegséggel, hittel és reménnyel”

Szerző: Kácsor Zsolt

A Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, Mester Tamásnak a megnyitó beszédével és Frölich Róbert országos főrabbi köszöntőjével tegnap este megkezdődött a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál a budapesti Dohány utcai zsinagógában. A rendezvényen „klezmercsúcstalálkozót” tartott az ukrán Odessza Lux zenekar a Budapest Klezmer Band közreműködésével.


A járványhelyzet miatt tavaly sajnos nem találkozhattunk, ezért óriási öröm számunkra, hogy mától több mint egy héten újra együtt lehetünk, és újra átélhetjük a magyar, zsidó és jiddis kultúra káprázatos gazdagságát – hangzott el a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitó rendezvényén tegnap este a budapesti Dohány utcai zsinagógában.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz) és a Broadway Jegyirodával együttműködve – idén olyan fesztiválműsort állított össze, amely öt helyszínen több mint húsz zenei, irodalmi és filmművészeti  programot kínál. A Dohány zsinagógában, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában és a Bálint Házban a Zsidó Kulturális Fesztivál már korábban otthonra talált, és a megnyitón elhangzott: az említett helyeken kívül a  a fesztivál idén két újabb helyszínnel gazdagodott, hiszen vannak programok a Róth Miksa Emlékház és Művészeti Múzeumban, és a magyar állami támogatásból gyönyörűen  helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában is. 

mt.jpgMester Tamás, a BZSH elnöke

Az augusztus 30-ig tartó fesztivált Mester Tamás, a BZSH elnöke nyitotta meg, aki így fogalmazott: „túlzás nélkül mondhatom, hogy az év egyik legörömtelibb eseményén vagyunk jelen. Önmagában jó érzés egy színes kulturális kavalkád megnyitó ünnepségén részt venni, hát még köszöntő beszédet mondani”. Hozzátette: „több mint két évtizede elképzelhetetlen a nyárutó a fesztiválunk nélkül, tavaly azonban – a COVID járvány okán – elmaradt a Zsidó Kulturális Fesztivál. Kollégáim ebben az évben kitettek magukért, hogy biztosítsák Önöknek a kellemes, de igényes szórakoztatást”.

Frölich Róbert országos főrabbi köszöntőjében azt mondta: „tavaly sajnos üres volt a templom, és most nagyon jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek a rendezvényre egy vidám, vélhetően felejthetetlen koncertet meghallgatni”. 

A Zsidó Kulturális Fesztivál definíciójáról szólva az országos főrabbi így fogalmazott: a zsidóság úgyszólván „adott”, hiszen az jelen van a tematikában, a programban, a fellépőkben, a kultúra azonban ennél összetettebb valami, zene, próza, vers, színház, koncert, azaz művészet, ami az embert jobbá, többé, bölcsebbé teszi. 

– A művészettel épül a szellemünk, a szívünk, a lelkünk – tette hozzá Frölich Róbert. – De a zsidóság is ugyanerről szól, nem? A zsidóság is arról szól, hogy minden percünkben próbáljunk meg többek lenni, jobbak lenni, de nem  másokhoz, hanem önmagunkhoz képest. 

A megnyitó szervezői rövid megemlékezést is tartottak a koronavírusban elhunyt honfitársaink tiszteletére, hiszen a koronavírus-járvány sok magyar család számára a gyász időszakát jelentette. Mint elhangzott: „magának a Zsidó Kulturális Fesztiválnak is vannak halottai, köztük Balázs Fecó, az a zseniális zenész, aki képes volt a lélek és a muzsika ünnepévé varázsolni minden egyes fellépését itt, ebben a gyönyörű zsinagógában”. 

bf.jpgEz a csönd éve volt – emlékezés Balázs Fecóra

Balázs Fecó tavaly hunyt el, 2020-ban, amely – ahogy ő mondaná – a csönd éve volt és marad örökre.  A művész tiszteletére levetítették A csönd éve volt című dalának azt a felvételét, amelyet 2019-ben éppen a Dohány zsinagógában rögzítettek.

MESTER TAMÁS BZSH-ELNÖK MEGNYITÓ BESZÉDE

Megkülönböztetett tisztelettel és sok szeretettel köszöntöm Önöket a Budapesti Zsidó Hitközség által rendezett 23. Zsidó Kulturális Fesztivál nyitórendezvényén. 

Túlzás nélkül mondhatom, hogy az év egyik legörömtelibb eseményén vagyunk jelen. Önmagában jó érzés egy színes, kulturális kavalkád megnyitó ünnepségén részt venni, hát még köszöntő beszédet mondani! Igen, erre a napra, vagy inkább ezekre a napokra nagyon vágytunk már. Önfeledten ünnepelni, szórakozni, elfelejteni az elmúlt másfél év járványhullámokkal, tragikus egészségügyi adatokkal, korlátozásokkal terhes időszakát. 

Több mint két évtizede elképzelhetetlen a nyárutó a fesztiválunk nélkül. Tavaly azonban – a COVID járvány okán – elmaradt a Zsidó Kulturális Fesztivál. Kollégáim ebben az évben kitettek magukért, hogy biztosítsák Önöknek a kellemes, de igényes szórakoztatást. E helyről is köszönöm kollégáimnak, Deák Andreának és csapatának áldozatos munkáját, mely lehetővé tette, hogy egy héten át élvezhessük ezt a fantasztikus művészeti kavalkádot.

Hely- és időhiány, illetve a vendéglátó udvariassága okán nem sorolom fel, hány kiváló produkciót láthatnak az elkövetkező napokban. Egy vallási tartalommal átszőtt kulturális fesztivál esetében mindig fel-felbukkan a spiritualitás, a természetfelettiség, a hit az Örökkévalóban. Kívánom, hogy e nehéz időkben mindannyiuk lelke töltődjön fel melegséggel, hittel és reménnyel! Nagyszerű művészeink előadásait keressék, figyeljék weboldalunkat és közösségimédia-felületeinket.

Fantasztikus programok kerülnek bemutatásra, több helyszínen több előadás. Reméljük, elnyerik majd tetszésüket. A célunk az volt, hogy örömüket leljék a színvonalas előadásokban. Javaslom, okvetlenül látogassanak el a meseszépre varázsolt, felújított Rumbach utcai zsinagógánkba.

Végezetül „Gite Woch  – Shavua Tov”. Vagyis:  Jó hetet kívánok! Így köszöntjük egymást a zsinagógákban a szombat kimenetelét követően, az új hét kezdetén. Nos, ezt kívánom Önöknek én is. Gite Woch – legyen egy jó és szórakoztató hetünk, élvezzük együtt a Zsidó Kulturális Fesztivál műsorait.

Ezennel a 23. Zsidó Kulturális Fesztivált ünnepélyesen megnyitom! Mindannyiuknak jó kikapcsolódást, örömteli feltöltődést kívánok!

(Fotók: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek