Mai mese Dávid király leszármazottjáról és egy nyughatatlan írónőről

2019. Október 29. / 14:22


Mai mese Dávid király leszármazottjáról és egy nyughatatlan írónőről

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az RS9 Színház által szervezett Retikül – Irodalmi Szalon Kisszínházi Estjének keretében Nicole Krauss Sötétlő erdő című regényéből felolvas Takáts Andrea színésznő, gitáron közreműködik Kardos Dániel. A rendezvény az Rs9+Vallai kertben lesz, a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt október 31-én, csütörtökön este 7-től.


A Sötétlő erdő című regényben egy 68 éves New York-i ügyvéd, Julian Epstein és egy 37 éves brooklyni írónő, Nicole keresi a kivezető utat Dante sötétlő erdejéből. Julian Epstein a szüleit és a házasságát gyászolja. Élete alkonyán úgy dönt, megszabadul tekintélyes vagyonától, és Izraelbe utazik, hogy méltó módon emlékezzen meg a szüleiről. Tel-Avivban találkozik egy titokzatos amerikai rabbival, aki Dávid király leszármazottainak szervez találkozót, és azt állítja, Epstein is a vérvonal részese. 

Nicole az ihlethiány, az álmatlanság és a nyughatatlanság elől a tel-avivi Hiltonba menekül, ahol gyerekkora óta számtalanszor megfordult. Azt reméli, az otthonos környezet beindítja majd a fantáziáját, ám egy furcsa öregúr kihagyhatatlan ajánlatot tesz neki: azt szeretné, ha újraírná Franz Kafka utolsó éveit. Ebből a két történetből fonódik össze a Sötétlő erdő, amely az útkeresés és a zsidó miszticizmus regénye, Nicole Krauss szerelmes levele Kafkához, amelyből Takáts Andrea színésznő olvas föl Kardos Dániel gitárművész közreműködésével az Rs9+Vallai kertben október 31-én, este 7 órától.

Nicole Krauss 1974-ben született, New Yorkban él. Költőként, majd regényíróként lett ismert, a világhírt második regénye, A szerelem története hozta meg számára. A Magvető Kiadónál eddig megjelent művei: A szerelem története; Az ember, aki besétált az ajtón; Nagy Palota; Sötétlő erdő. 

(Címlapképünkön Nicole Krauss.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Ma este megműtik Benjamin Netanjahut
2024. Március 31. / 19:17

Ma este megműtik Benjamin Netanjahut

Élet + forma
150 éves a Salgótarjáni utcai zsidó temető (videó)
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a micvákról
2024. Április 05. / 13:26

Jonathan Sacks rabbi a micvákról