Mai kulturális csemege: A három Kurtág

2021. Január 06. / 12:56


Mai kulturális csemege: A három Kurtág

A JCC-Bálint Ház Bársony Ágnes szerkesztő által vezetett zenei filmklubjában A három Kurtág című, 2019-ben készült, 60 perces dokumentumfilmet vetítik ma délután 4 órától. A vetítés után Bársony Ágnes online beszélgetőtársa ifj. Kurtág György zeneszerző és Wilheim András zenetörténész lesz.


A filmklub immár 13 éve jelentkezik a JCC-Bálint Ház Salom Klubjában havi rendszerességgel. Minden alkalommal valamilyen komolyzenei téma kulisszatitkaiba avatja be a közönséget a program vezetője, Bársony Ágnes zenei szerkesztő.

Ma délután 4-től A három Kurtág című dokumentumfilmet vetítik. A Kurtág Judit és Maryline Charrier által rendezett mű egy művészcsalád három generációját mutatja be. 

Kurtág György 1926-ban született. Ma ő a világ egyik legismertebb kortárs zeneszerzője. Fia, ifj. Kurtág György 1954-es születésű. Zenei tanulmányait itthon kezdte, de merőben más utakon járt, mint édesapja. Kisérletező alkata az improvizatív zenei irányzat felé vezette. Ma Franciaországban él és alkot. Lánya, a 45 éves Kurtág Judit videóművész és fotográfus, aki sok művében dolgozik együtt édesapjával. 

A dokumentumfilm 2019-ben készült. Ekkor folytak Kurtág György operájának, a Samuel Beckett darabjára írott A játszma vége című művének próbái. A 90 éves mester első operájának formálódásáról, a zeneszerző aprólékos munkamódszeréről készített izgalmas dokumentumot Judit, az unoka. Közben megismerjük a családot is. Látjuk és érzékeljük, milyen meghatározó az azóta elhunyt Kurtág Márta, a művész feleségének szerepe Kurtág György életében. Megismerkedünk egy új hangszerrel, a hangsimogatóval, melyen ifj. Kurtág György játszik, és látjuk Juditot is munka közben. 

Bejelentkezni a következő címen lehet:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_V-gmehUbRjCXjZyZDOJU7g

Webinar ID: 851 0880 5783
Jelszó: 5781

(Forrás: JCC-Bálint Ház, fotó: MÜPA)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek