Magyar Nemzeti Múzeum: Haumann Péter arcai Schwanner Endre fotóin

2022. Június 24. / 13:21


Magyar Nemzeti Múzeum: Haumann Péter arcai Schwanner Endre fotóin

Kamaratárlat keretében mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum azokat a fotókat, amelyeket Schwanner Endre fotóművész készített a közelmúltban elhunyt Haumann Péterről. A kiállítás megnyitója  június 27-én, jövő hétfőn délelőtt 11 órakor lesz, a tárlatot Szirtes Tamás Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, egyetemi tanár nyitja meg.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművészről, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról, Haumann Péterről számos jellegzetes és emlékezetes fénykép maradt ránk, ami többek között Schwanner Endre (1928-2021) fotóművésznek köszönhető.

hau.jpg

Schwanner Endre munkásságából a motorsportos képei, a zenei és színházi témájú, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. A '60-as években kezdte meg szakírói, előadói és oktatói tevékenységét, 1966-ban alapító tagja volt a Studio Nadar alkotócsoportnak. 1967-ben felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe, és – bár sosem dolgozott sajtófotósként – 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotótechnika-elméletre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) iskolájában. 

A Balogh Rudolf-díjas fotográfus az életművét, az összes negatívját, valamint több más történeti értékű tárgyát és dokumentumát 2011-ben adományozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Ebből a kollekcióból nyílik kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi termében jövő hétfőn délelőtt 11 órakor. Az eseményen felszólal L. Simon László, a múzeum főigazgatója és dr. Fisli Éva történész, főmuzeológus, a kiállítást Szirtes Tamás Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, egyetemi tanár nyitja meg.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A Haumann Péterről írt nekrológunk itt olvasható.

(Címlapkép: Haumann Péter 2014-ben. Fotó: Kovács Attila/MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek