Klasszikus művek brilliáns előadóktól különleges helyszíneken

2021. Augusztus 19. / 15:18


Klasszikus művek brilliáns előadóktól különleges helyszíneken

Az idei Zsidó Kulturális Fesztivál nem mindennapi komolyzenei élményeket kínál a közönségnek, hiszen régi és modern klasszikus mesterek műveit szólaltatják meg olyan lenyűgöző tehetségű előadók, mint Korcsolán Orsolya hegedűművész, Miklósa Erika koloratúrszoprán énekesnő, valamint Würtz Klára zongoraművész és Károlyi Katalin mezzoszoprán. A koncerthelyszínek is különlegesek: a Dohány utcai és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

A nemzetközi hírű hegedűművész, Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar a Rumbach utcai zsinagógában lép föl augusztus 25-én, szerdán este 7 órától. Hangversenyük programja Tel Aviv és Buenos Aires között húz képzeletbeli egyenest, a művek ennek mentén röpítik el a közönséget ismert és ismeretlen világokba, vágyódással és örömmel teli pillanatokba. Műsoron Julius Chajes, Paul Ben Haim, Astor Piazzolla, Marc Lavry, Carlos Gardel és John Williams alkotásai, hiszen Julius Chajes, Paul Ben Haim és Marc Lavry ma azt jelentik Tel Avivnak, mint Piazzolla Buenos Airesnek vagy Bartók Budapestnek. Ők a város íze, illata, színe, a tangócipők macskakövön kopogása, a Shuk haCarmel zsibongása.

08_25_RUMBACH_Piazzolla_Event_1920x1005 (002).jpg

Ugyancsak augusztus 25-én, szerdán, de este 8 órától, de már a Dohány utcai zsinagógában is klasszikusok szólalnak meg  a csodálatos énekhangú Miklósa Erika és a Virtuózók előadásában. A koloratúrszoprán énekesnő napjaink egyik kimagasló művésze, akit több éven át mondhatot magáénak a New York-i Metropolitan Opera. Ezen az estén Miklósa Erikát a Virtuózok kísérik: Lugosi Ali klarinéton, Szüts Apor zongorán, Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűn és Bánkövi Bence csellón.  Egy szóló produkcióval Káel Norbert zongoraművész is fellép a hangversenyen, amelyen többek között Bloch, Gershwin, Piazzolla és Verdi alkotásai csendülnek föl.

Miklosa_Event_1920x1005.jpg

És az idei Zsidó Kulturális Fesztivál klasszikusokat felvonultató blokkjának még mindig nincs vége, a Rumbach utcai zsinagógában ugyanis Würtz Klára zongoraművész és Károlyi Katalin mezzoszoprán énekesnő koncertjére ülhetünk bee augusztus 26-án, csütörtökön este 7 órától. A két brilliáns művész három magyar zeneszerző-óriás – Kodály Zoltán, Bartók Béla és Ligeti György – műveiből ad elő egy válogatást. Mint tudjuk, a Kodály-Bartók-Ligeti mesterhármas speciális helyet foglal el a világ zenetörténetében: a népzene és az európai műzene kettős tradíciója személyes stílussá tudott egyesülni műveikben. Ligeti, aki ebben a hármasban a „kortárs” szerző, Bartók és Kodály szellemét szervesen örökítette át az egyetemes művészeti folytonosság szellemében.

08_26_RUMBACH_Bartok_Kodaly_Event_1920x1005.jpg

Jó szórakozást kívánunk a produkciókhoz, amelyekről részletesebben a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál honlapján tájékozódhatnak.

A Fesztivál teljes programja / IDE KATTINTVA tekinthető meg. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Köszönet az őrbottyáni diákoknak és tanáruknak
Zsidó világ
A haszidok ezt a magyar dalt éneklik Purimkor szerte a világon
Tudomány
Jelentkezés debreceni holokauszt-konferenciára