Feltárulnak a zsidó levéltár titkai angolul is

2019. Február 15. / 14:30


Feltárulnak a zsidó levéltár titkai angolul is

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban nem csak magyarul, hanem már angolul is hozzáférhető Dancz Vera múzeumpedagógus foglalkoztató kiadványa. Az angol nyelvű kiadásról – amely a Secret from the chest címet kapta – a szerzőt kérdeztük.


A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiadásában 2015-ben már megjelent egy  foglalkoztató kiadvány Mit rejt a Zsidó Levéltár? címmel, amelyet Dancz Vera, az intézmény múzeum- és levéltárpedagógusa írt. A füzet – amint azt a szerző érdeklődésünkre elmondta – játékos formában mutatja be az intézményben folyó munkát, a látogatható Látványraktárat, s az ott őrzött egyes dokumentumokat, tárgyakat. Ez alapján készült el a Secret from the chest című, angol nyelvű kiadvány, amelyet ugyancsak Dancz Vera állított össze, míg az angol szöveg Erdős Robert Zebulon munkája.  Az angol füzet azonban nem a magyar eredeti szimpla fordítása, hiszen már nem csak a levéltárról, hanem a zsidó múzeum egészéről szól, igaz, összeköti a két kiadványt, hogy mindkettőben kis pókfigurák – Rebi és Manó – segítenek a gyerekeknek a fölfedezésben.

Dancz Vera az angol nyelvű kiadvány szükségességéről azt mondta: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár látogatóinak többsége külföldi, ezért az intézmény számára fontos, hogy őket meg lehessen szólítani. Lényeges az is, hogy az angolul beszélő gyermekeket be lehesen vonni a feladatok megoldásába, így a múzeum és levéltár megismerésébe. A terv ugyanis az, hogy a jövőben szeretnének angol nyelvű foglalkozásokat is tartani egyrészt a magyarországi angol tanítási nyelvű iskolák diákjai számára, másrészt azon magyar iskoláknak, amelyek a tanulókat szeretnék elvinni angol nyelvű múzeumpedagógiai előadásra.  Ráadásul a Secret from the chest olyan jól sikerült, hogy kiállításvezetőként is használható, hiszen tizenhárom olyan tárgyat mutat be, amelyet közül több darabot a látogatók a helyszínen meg is tekinthetnek. Dancz Vera elmondása szerint ezek között vannak értékes imakönyvek, képeslapok, egy ritka adományjegyzék Irsáról (a mai Albertirsa elődtelepüléséről), vakolókanál a Dohány utcai zsinagóga építésének idejéből, fűszertartó, gyermekágyi tábla, gyertyatartó, siviti tábla, hímzésminta a héber alef-bét betűivel, bírói pálca, s egy XIII. századi pergamen részlete. Ez utóbbiról Dancz Vera azt mondta, hogy ez a kedvence, mivel kalandos úton maradt fönn: a zsidó közösségből kikerült pergament egy középkori könyv borítójába illesztették bele azzal a céllal, hogy az erős bőr nagyobb tartást adjon. Ez a dokumentum sokáig a Látványtárban volt, jelenleg a múzeum kiállításán látható. A kiadvány végén hasznos útmutatót olvashatunk arról, hogy egy múzeumban mire, hogyan és milyen szempontok szerint érdemes figyelni.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy készül a folytatás. Erről Dancz Vera elmondta: a következő kiadvány a zsidó ünnepekre fókuszál, és illusztrációként a múzeumban őrzött, gazdag képeslap-gyűjteményből válogatnak majd. Várhatóan idén jelenik meg magyar és angol változat is. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek