Egy zsidó élet, A kóser csók és más jó filmek ma a ZSIFI programján

2021. November 25. / 10:13


Egy zsidó élet, A kóser csók és más jó filmek ma a ZSIFI programján

Már javában tart a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI), amelynek programján 24 zsidó tematikájú film szerepel 14 országból. Ma két angol, egy német és egy orosz alkotást láthatnak.


A JCC Budapest – Bálint Ház szervezésében a héten megkezdődött a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amely a jubileum okán a RENDEZŐI VÁLTOZAT címet kapta. A mai nap műsorán négy mű szerepel.

ARANYHANGÚAK
A Művész Moziban este 7-től látható orosz film két volt szovjet szinkronszínész, Viktor és Raja Frenkel izraeli kalandjait meséli el. Az összes nyugati filmet, amely eljutott a szovjet képernyőre, ők szinkronizáltak, majd 1990-ben, a Szovjetunió összeomlásával úgy döntöttek, hogy alijáznak. Izraelben azonban nincs szükség oroszul beszélő szinkronszínészekre, úgyhogy Viktor és Raja kísérletei, hogy bemutassák tehetségüket, furcsa és váratlan eseményeket okoznak.

A KÓSER CSÓK
Ugyancsak este 7-től, de a Puskinban látható angol filmben két izraeli nő beleszeret egy német nőbe és egy palesztin férfiba, mire eluralkodik a káosz. Maria Németországból Tel-Avivba utazik, és amikor megérkezik szerelme, Shira lakásába, egy, a lánykérést illető aprócska ballépés mitikus méreteket öltő romantikus utazássá terebélyesedik. Találkozásukat követően mindkettőjük családja a közös, ám eltérően megélt történelmi múlt és a kétségbeejtő közös jövő kilátásai között kezd vergődni, és közben a másik szerelmespár is olyan töréssel szembesül, amit csak a romantika hidalhat át. És ekkor megérkezik Shira könyörtelen, független, komisz nagyanyja, Berta, hogy a végsőkig próbára tegye a szeretet és a konfliktuskezelés határait. Hogy alakul a szerelmesek sorsa, akik nem illenek össze, de mégis összetartoznak?

KÉRDEZD DR. RUTHOT!
Az angol filmet ma este 7-től a TÁVMOZI keretében, azaz interneten vetítik, moziban a filmet e héten vasárnap este 6-tól nézhetik meg a Puskinban. A címszereplő dr. Ruth Westheimer holokauszttúlélő, akiből Amerika leghíresebb szexterapeutája lett.

EGY ZSIDÓ ÉLET
A Puskin Moziban ma este fél 8-tól látható német film Marko Feingoldról szól, aki egyszer azt mondta: „semmi sem bánthatja azokat, akik egyszer már meghaltak”. A négy koncentrációs tábort, Auschwitzot, Neuengammet, Dachaut és Buchenwaldot megjárt férfi a tavaly szeptemberig (106 éves koráig) tartó életét a felszabadulásának pillanatától fogva annak szentelte, hogy túlélők tízezreit segítse fáradságos útjukon Palesztina felé, majd energiáit a holokausztról való megemlékezésre fordította. 

A vetítés után a Puskin Moziban beszélgetésre várják a nézőket a film alapján arról, hogy emlékezzünk vagy újjászülessünk? Emlékezhetünk-e többféleképpen a múltra? És vajon különbözik-e a zsidó és a nem zsidó narratíva az emlékezésben? Patrick Siegele és Moritz Wein, az International Holocaust Remembrance Alliance osztrák képviselőinek beszélgetőpartnere Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója lesz. 

TOVÁBBI RÉSZLETEKÉRT KATTINTSANAK IDE.

Forrás: ZSIFI.org

(Címlapkép: Marko Feingold. Forrás: ZSIFI.org)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek