Balatoni nyár – zsinagóga koncertek, könyvbemutató és tanulás a rabbitól Kővágóőrsön

2022. Augusztus 10. / 11:27


Balatoni nyár – zsinagóga koncertek, könyvbemutató és tanulás a rabbitól Kővágóőrsön

A Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 11-én csütörtökön, este fél 9 órakor a Kővágóörsi zsinagógában ad koncertet. A hangverseny előtt este 8 órakor Rubin Eszter, a Bagel című regény szerzője olvas fel részletet a könyvéből. A koncert szünetében dr. Kuruc Ákos rabbi mesél a közönségek a helyi zsidó emlékekről. A koncert előtt egy órával a zsinagóga kis csoportokban, vezetetten megtekinthető. Másnap augusztus 12-én, pénteken a Váczi Eszter kvartett lép fel a zsinagóga ódon falai között. A rendezvény mindkét napja ingyenesen látogatható. Pontos cím: Kővágóörs, Cseh Tamás utca 4.

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyének programja:

 ▪ Felix Mendelssohn-Bartholdy: C-dúr nyitány fúvós hangszerekre, „harmoniemusik”, op. 24
 ▪ Alekszandr Glazunov: Rêverie orientale klarinétra és vonósnégyesre, op. 14
 ▪ Felix Mendelssohn-Bartholdy: Szentivánéji álom, op. 61 – notturno (fúvósoktett-változat)

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezettek be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélnek új kapcsolatokat teremtve, és egységet alkotva egymásra találjanak a közönséggel. Közösségi Heteik keretében 2014 nyara óta koncerteznek elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el.

Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Katarina von Schnurbeinnel tárgyalt a Mazsihisz elnöke