A hét műtárgya: Szfira tábla

2021. Április 16. / 13:55


A hét műtárgya: Szfira tábla

Ezt a festett szfirát (szefiratábla, ómerszámláló tábla) a morvaországi Prerau városából származó Smuel Hajim készítette 1820-ban. A szefiratábla múzeumba kerüléséről nincs forrásunk, de 1917-ben már bizonyosan a gyűjteménybe tartozott – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.


Hajdan a gyöngyöspatai imaház falán lehetett látni a festett szfira- vagy ómerszámláló táblát, amelyet a morvaországi Prerau városából származó Smuel Hajim készített 1820-ban. A szefira napjai a néppé válás folyamatának fontos, évente visszatérő időszaka, mely szimbolikusan összeköti a szabadulás ünnepét a Tóra, a törvények átvételének ünnepével – írja szokásos heti magazinjában a zsidó múzeum. 

66cd62252d04e44d887ca3521bb39093.jpg

A pészach és sávuot között eltelő negyvenkilenc napot a tábla közepén, hetes sorokba rendezett körökben olvashatjuk, amelyet áldások, zsoltárok és imaszövegek vesznek körül. A külső keret díszítését a tintával befestett háttér előtt fehéren hagyott részek adják. A szefiratábla múzeumba kerüléséről nincs forrásunk, de 1917-ben már bizonyosan a gyűjteményhez tartozott; feltehetően a Múlt és Jövő című folyóirat gyöngyöspatai születésű főszerkesztőjének, Patai Józsefnek köszönhetően, aki ezt megelőzően, 1914-ben a lapban is bemutatta a műalkotást. 

A műtárgy adatlapja elérhető a múzeum online adatbázisában

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

Mazsihisz hírek
Szép és modern kerítést kapott a vilmányi zsidó temető
Megemlékezések
Holokauszt 80 Emlékév: Országos sétaprogram 23 helyszínen