Izraeli-arab
kapcsolatok és konfliktusok – történészek és szakértők vitatkoztak

2024. Február 06. / 22:37


Izraeli-arab kapcsolatok és konfliktusok – történészek és szakértők vitatkoztak

Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok  címmel tartott konferenciát a Rubicon Intézet január 27-én, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjában. Az eseményen az I. világháborútól napjainkig tekintették át a neves előadók a palesztin térség politikai viszonyainak alakulását.

Ferwanger Péter, a Szegedi Tudományegyetem tanára nyitó előadásában ugyanis az I. világháborút nevezte meg a Közel-Kelet azon határpontjának, amely meghatározta a zsidók és arabok további sorsát, tehát ami lényegében a mai helyzet történelmi hátterét képezi.

Dobos Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a többi között a zsidó állam megalakulásának előtörténetét elemezte. Rámutatott, hogy az Oszmán birodalom fennhatósága, illetve később az brit mandátum alatt Palesztina még egy apró településekből álló, fejletlen gazdaságú terület volt, amit az ENSZ 1947. november 29-i határozatával a zsidó államként, mellette pedig a Jordán túlsó oldalán található, jóval nagyobb u.n. Transzjordániát arab államként jelölte ki. Az arab országok azonban elutasították ezt a javaslatot – amely a mai napig egyre vitatottabb „kétállami megoldás” alapját képezi. Ez a konfliktus vezetett el oda, hogy 1948. május 14-én, a brit mandátum lejártának napján megszületett a Függetlenségi Nyilatkozat, amit Ben Gurion rádión ismertetett, és ezzel megalakult a zsidó állam. 

Az ezt követő arab-izraeli háborúk történetéről Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója tartott előadást. Több előadó mellett a jelenlegi háború lényegét, a kétállami megoldás lehetetlenségét és a békekötés esélytelenségét Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem oktatója vázolta fel. 

Szó volt még Ze’év Zsabotinszkij, az ellentmondásos cionista mozgalmár szerepéről Veszprémy László Bernát, az MCC kutatója előadásában és Irán iszlám világban betöltött szerepéről is hallhattunk N. Rózsa Erzsébettől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzorától. 

Külön érdekessége volt a rendezvénynek, amikor a házigazda, Rácz Árpád, a Rubicon Intézet társigazgatója és a havilap főszerkesztője online élő interjút készített Robert C. Castellel, a magyar származású, az izraeli hadsereget megjárt katonai szakértőjével, aki az IDF (Israel Defense Forces) háborús tevékenységéről, taktikájáról számolt be.  

Címlapkép forrása: MCC Facebook-oldal

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek