Románia: A holokauszt nemcsak egy „lecke" a tananyagban

2022. Január 04. / 11:31


Románia: A holokauszt nemcsak egy „lecke" a tananyagban

A román parlamentben politizáló Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianța pentru Unirea Românilor – AUR) szerint a „romániai oktatás minőségének aláásása, hogy olyan jelentéktelen témákat emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani, ilyen például a holokauszt története". Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet közleményben ítélte el az AUR álláspontját.


Claudiu Târziu szenátor, az AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) társelnöke fogalmazta meg a pártja közleményét a romániai oktatás minőségével kapcsolatban. A párt szerint olyan jelentéktelen témákat emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani, ilyen például a holokauszt története. 

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet (Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel) ezzel kapcsolatban többek között azt írta közleményében: „A népirtás, egy közösség etnikai alapon történő elpusztítása olyan mellékes téma, amelyet az oktatási rendszerben egy leckén belül lehet tanítani? (...) A holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele” – olvasható az állásfoglalásban.

HÁTTÉR
A román parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz az iskolákban a zsidók és a holokauszt története. Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet  által decemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetteknek csupán 32 százaléka válaszolta, hogy Romániában is történt holokauszt, és közülük is csak 31 százalék tekinti ezért felelősnek Ion Antonescu marsallt, Románia Hitler-barát kormányzóját.

Forrás: Maszol.ro/MTI

(Címlapkép: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek