Heisler András: az antiszemitizmus kifejezést nem szabad lejáratni

2021. Február 17. / 13:23


Heisler András: az antiszemitizmus kifejezést nem szabad lejáratni

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy ilyen szürreális elemek szőtték át az interjút, de bízom abban, hogy a pályázat értékelése és elbírálása szabályos lesz, és ezt követően lecsillapodnak a kedélyek. A Mazsihisz egy kiegyensúlyozott, pártpolitikától mentes tévé működésében érdekelt – nyilatkozta Heisler András, a Szövetség elnöke Breuer Péter HÍR TV-s nyilatkozata kapcsán.


„Utcára akarja tenni Erzsébetváros Európa egyetlen zsidó televízióját” – hangzott el a HírTV minapi műsorában, amelyben Breuer Péter, a Heti Tv vezetője antiszemitizmust kiáltva panaszkodott a kormánytévé riporterének, mondván: „1932-ben a náci Németországban először betörték az ablakokat, aztán később a zsidóknak nem volt miből élni, és utána iparszerűen kiirtották őket. Először a kabinetfőnöke Niedermüller Péternek megszüntetett egy megrendelést, egy erzsébetvárosi híradót.”

A Hírklikk azzal a kérdéssel kereste meg Heisler Andrást, miszerint a Mazsihisz elnökeként miként értékeli, hogy egy szimplán financiális vitába ilyen súlyos állításokat kavarnak bele. 

Heisler András elmondta:  több mint értetlenül állt a hallottak előtt, főként azért, mert eddigi tapasztalata szerint a Heti TV viszonylag kiegyensúlyozott adásrenddel működő csatornaként volt értékelhető. Egyaránt helyt adott a kormány, a Fidesz képviselőinek, mint a baloldali önkormányzatok képviselőinek és politikusainak egyaránt. „És ami a számunkra külön értékelendő volt, hogy teret adott a zsidó közösség reprezentánsainak. Közösségünkből sok pozitív visszajelzés érkezett a csatornával kapcsolatban” – tette hozzá. 

Mindennek ismeretében a Mazsihisz elnöke szerencsétlennek és rossz gyakorlatnak tartja, hogy üzleti vitákat a fent idézett hangulatkeltésre használjon bárki. Akár valós, akár vélt sérelmekről legyen szó, ilyen indulattól, az antiszemitizmus vádjával átfűtötten vádolni partnereket – kontraproduktív gyakorlat: „ha én átmegyek a tilosban és valaki az utcán rám szól, arra én nem fordulhatok vissza, hogy ne antiszemitázzon. Jómagam is csak a legvégső esetben használom az antiszemita jelzőt. A rasszizmus, az antiszemitizmus nagyon komoly dolog, nem szabad lejáratni ezt a kifejezést.” 

Sajnálattal vette tudomásul, hogy ilyen szürreális elemek szőtték át az interjút, de bízik abban, hogy a pályázat értékelése és elbírálása szabályos lesz, és ezt követően lecsillapodnak a kedélyek. Azt mindenesetre kijelentette „hogy a MAZSIHISZ egy kiegyensúlyozott, pártpolitikától mentes tévé működésében érdekelt”. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Heisler András Mazsihisz-elnök. Fotó: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Vezetőink
Goldmann Tamás Mazsihisz-alelnök (1967)
Mazsihisz hírek
Heisler András: Mindenkit arra kérünk, hogy oltassa be magát!

Kommentek