Folytatódott a sírkő-helyreállítás a barcsi izraelita temetőben

2022. Április 28. / 20:25


Folytatódott a sírkő-helyreállítás a barcsi izraelita temetőben

Újabb sírköveket emeltek fel a földről, illetve állítottak fel a Somogy megyei Barcs zsidó temetőjében. Ezúttal öt síremléket helyeztek függőleges helyzetbe. Mint arról mi is beszámoltunk, márciusban a ledőlt síremlékek felállítása és megtisztítása is megkezdődött. Akkor a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány és a Protest Ifjúsági Szervezet anyagi támogatásával, sírköves bevonásával folytak a munkálatok, április 25-én pedig a Barcsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat segítségével.

barcs-temető-cikkbe.jpg

Rózsás Márton helytörténet kutató, a város díszpolgára a Barcs Médiának elmondta, hogy a felmérés során 30-35 db helyreállítandó sírkövet talált, de ezeken kívül van helyreállíthatatlan is, mert a kő szétporlott, és van olyan, ami több darabból áll, és minden eleme külön hever. Ezeket újra kellene építeni, de az nagyon költséges lenne. Azokra koncentrálnak, melyek a homokos talaj miatt vesztették el stabilitásukat, megsüllyedtek, megdőltek. 

Most öt megdőlt, illetve ledőlt sírkő visszaállítását végezték el. Ezek puszta kézi erővel, szakmunka, és sírköves közreműködése nélkül is helyreállíthatók voltak, hisz betonalap helyett földbeásás technológiával készültek.

A talajszerkezet miatt volt, ami az idők során teljesen ledőlt, hason feküdt, annak gödröt ástak és abba tették vissza a követ. Van még olyan síremlék, ami úgyszintén eldőlt, de a súlya miatt nem mozdítható emberi erővel, azokhoz szakember és emelő berendezés is szükséges lenne. Épp ezért tervezik a folytatást, amennyiben anyagi erőforrást is tudnak szerezni a szakmai munka elvégzéséhez.

Rózsás Márton azt is elmondta, ez nemcsak kárelhárítás, hanem kegyeleti tisztelgés az itt nyugvók előtt, akik valaha sokat tettek a városért, de már nincsenek leszármazottjaik.

Forrás: Barcs Média.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek