Címkék

Szeged

Kultúra / 2023. Február 09. / 17:29

Gyarmati Fanni naplója Szegeden Hámori Gabriella előadásában

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati fani 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást létrehozni.

Kultúra / 2023. Január 19. / 17:33

Szeged: Rabbi is segíti a Hegedűs a háztetőn próbafolyamatát, hogy minél hitelesebb legyen az előadás

A világ egyik legnépszerűbb musicalje, a Hegedűs a háztetőn márciusi bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház társulata. A darabot Barnák László rendező napok óta próbálja a stábbal a Pick Szabadidőközpontban. Csütörtökön a csapat vendége volt Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, aki a zsidó szertartás részleteibe avatta be a szereplőket.

Tudomány / 2023. Január 09. / 13:57

A csók új kiadásban Löw Immánueltől – nagy skajach a szegedieknek!

Igazi könyvritkaság látott napvilágot a Szegedi Zsidó Hitközség reprint kiadásában: a hitközség újra megjelentette a város legendás főrabbijának, Löw Immánuelnek A csók című munkáját. A mű 1882-ben nászajándék gyanánt íródott, így annak idején mindössze 30 példány készült belőle. Ebből mára csak három kötet hollétéről tudni – nagy öröm, hogy a munka az olvasók számára már hozzáférhető.

Kultúra / 2022. November 14. / 14:30

A Tóra földrajza – az Édenkerttől a Nébó-hegyig

Virtuális utazás Mózes 5 könyvnek helyszínein: „A Tóra földrajza – az Édenkerttől a Nébó-hegyig” címmel tart előadást Vántus Rabán 2022. november 24-én, csütörtökön délután 5 órakor a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében. A nagyan izgalmasnak ígérkező előadásra minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők.

Hírek, lapszemle / 2022. November 14. / 12:07

Jelentős kutatómunka zajlik a Szegedi Zsidó Hitközségnél

– Digitális „kincsestárat" állítanak össze a történészek, valamint a zsidóság történetét feldolgozók és családfakutatók számára a Szegedi Zsidó Hitközségnél – írja „A szegedi zsidóság kincseit rendszerezik" című cikkében a Délmagyarország. Az írás szerint a hitközség archívumának munkatársai felbecsülhetetlen értékekre is bukkannak.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 19. / 11:31

Szeged kulturális életének egyik motorja volt – Tardos-Tauszig Árminról nyílt kiállítás

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, komoly adósságot törleszt a kiállítás, hiszen Tardos-Tauszig Ármin – alkotói tevékenysége mellett – Szeged két világháború közötti művészeti életének egyik meghatározó szervezője volt. Szerteágazó kapcsolatot tartott a korszak neves költőivel, irodalmáraival, festőivel és szobrászaival.

Kultúra / 2022. Október 06. / 15:36

Eltűnt családok nyomában: Tardos-Taussig Ármin és a szegedi művészélet – meghívó

Az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért és a Szegedi Zsidó Az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért és a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma minden érdeklődőt szeretettel vár az „Eltűnt családok nyomában 2. Tardos-Taussig Ármin" című kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2022. október 16-án, vasárnap délután 3 órára. A kiállítás helyszíne: Szegedi Új Zsinagóga kiállítótér (Szeged, Jósika utca 12.)

Oktatás / 2022. Augusztus 23. / 08:12

A Zsidóság alapjai címmel indul sorozat Szegeden

Mik a zsidó vallás és zsidó élet legfontosabb alappillérei? Mi a kóserság? Milyen egy szombatfogadás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek a Szegedi Zsidó Hitközség szeptember 1-én induló tanfolyamán. A jelentkezéseket augusztus 31-ig le kell adni a zsidosagalapjai@gmail.com e-mail címen.

Oktatás / 2022. Augusztus 03. / 16:43

Sábeszi gyorstalpalót és héber tanfolyamot indít a Szegedi Zsidó Hitközség

A Szegedi Zsidó Hitközség 2022. augusztus 11-én, csütörtökön délután héber alapfokú tanfolyamot és sábeszi gyorstalpalót indít.

Zsidó világ / 2022. Július 13. / 12:49

Egy különleges éjszaka a Szegedi Új Zsinagógában

A Szegedi Új Zsinagógába minden érdeklődőt sok szeretettel várnak július 14-én, csütörtökön este 9 és 11 óra között egy különleges éjszakai programra. Az este során lesz orgona bemutató, tárlatvezetés. Belépő, a zsinagóga alapjegyára.