Címkék

Gyász

Megemlékezések / 2023. Szeptember 19. / 12:46

Fahidi Éva temetése október 9-én lesz a Farkasréti temetőben

Az életének 98. évében elhunyt Fahidi Évát október 9-én, hétfőn 13 óra 45 perckor búcsúztatják a budapesti Farkasréti temetőben (Németvölgyi út 99. szám). A család kéri a gyászolókat és a tisztelőket, hogy Fahidi Évától a szertartáson sárga színű virággal búcsúzzanak el, hiszen a sárga volt a kedvenc színe.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 19. / 12:04

Gyász: Elhunyt Sanders Iván professzor, műfordító

„Elsősorban az angol-amerikai irodalmat tanította, ez egészült ki a magyar és közép-európai irodalommal és ebbe fért bele a zsidó irodalom. Mondhatjuk, nem középiskolás fokon tanított éveken át a Suffolk College angol irodalom tanszékén, és csak később nyílt meg előtte a Columbia Egyetem, ahol irodalomról, színház- és filmművészetről tartott órákat" – írja nekrológjában Hanák András a New Yorkban elhunyt Sanders Ivánról.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 12. / 14:24

Az örök példakép, akitől generációk tanulhatnak – Fahidi Éva emlékére

Elment hát Fahidi Éva is, aki mosollyal, bölcsességgel, az írott szó erejével és tánccal küzdött a felejtés ellen. Akit az emberben lakozó gonosz azért akart elpusztítani, mert megszületett és zsidónak született – de aki immár örökre velünk marad, hiszen felejthetetlen ember volt: azért élt, hogy mi jobb, boldogabb, szebb világban élhessünk. Holott ha valaki, ő tudta: a jobb, boldogabb, szebb világot kereshetjük mi odakint – azt belül kell megteremtenünk.

Megemlékezések / 2023. Szeptember 11. / 14:41

Gyász: 97 éves korában elhunyt Fahidi Éva, holokauszttúlélő

Fahidi Évát 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került. 1945-ben épségben tért haza Budapestre.