Áv hó 9.Áv hó 9.

tisabeav.jpg

Áv hó 9. (Tisá b'áv) a zsidó történelemben szerencsétlen előjelű: az első Szentély pusztulásának napja i. e. 586-ban, a másodiké 70-ben, Betár előestéé 135-ben, a spanyol zsidók kiűzetéséé 1492-ben. Zechárjától (8:16-19.) és a Misnából (Rós Hás. 1:13.) tudjuk, hogy böjtként ülték meg. A böjtöt megelőző vacsorán - a gyász jeléül = hamuval hintett, főtt tojást esznek.

A zsinagógában a frigyszekrény függönyét leveszik, annak emlékére, hogy Titus átszúrta a Szentek szentjének kárpitját. Papucsot vesznek fel, a földön vagy felfordított imapultokon ülnek. Néhol akár a gyászolók - nem a megszokott helyüket foglalják el. A kántor monoton hangon imádkozik elő. Este a Siralmak könyvét olvassák fel, reggel a Kinot (gyászdalok) gyűjteményét, amelyben elégiák vannak a különböző korok zsidó szenvedéseiről: pl. a tíz mártírt megörökítő Árzé há-I'vánon, Juda Hállévi Cijjon háló tisáli kezdetű költeménye, Rothenburgi Rabbi Méiré az 1242-es párizsi Talmudégetésről. Az angolszász nyelvterületen Simon Schwab Kiná ál churbán há-ácháron címu gyászdalával bővült a gyűjtemény.

Ez az európai zsidóság nagy részét elpusztító kataklizmát siratja el. A reggeli istentiszteleten nem öltenek tállitot és nem teszik fel a tefillint, mert ezek díszeknek számítanak.

Szokásban van ilyenkor a temetőlátogatás. A gyerekek - Magyarországon is - a szomorú hangulat fokozására a kegyelettevők közé szamártövist és bojtorjánt (Újvári Péter) vagy bogáncsot (Mendele Móchér Szefárim, I. B. Singer) dobáltak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek