A szülői szidalom felelőssége: Isten csak figyelmeztet– Jó Szombatot, Shabat Shalom!

2020. Május 15. / 13:58


A szülői szidalom felelőssége: Isten csak figyelmeztet– Jó Szombatot, Shabat Shalom!

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 19:56 óra, a Szombat királynője 21:11 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Behár-Behukotáj” (Mózes 3. 25:1–27:34.) páros hetiszakaszt olvassuk otthonainkban.

A Tóra mostani hetiszakaszát suttogva szokás felolvasni a zsinagógákban. Az Örökkévaló arra figyelmeztet minket, hogy felelőtlen döntéseink következményei ránk hullanak vissza.

De miért fenyegetőzik, ijesztget az Ég és Föld teremtője? Miért nem szeretettel motivál? Milyen szülő az, aki a félelemre építi tekintélyét?

A legliberálisabb szülő is „ijesztgetéssel” tántorítja el a gyerekét attól, hogy bedugja az ujját a konnektorba, hogy kiszaladgáljon az úttestre. A féltés, a gyöngédség, a szeretet néha a szigor nyelvén beszél. Néha akkor vagyunk felelősek, ha „ijesztgetünk”, pontosabban szólva szembesítjük azokat, akikért felelősek vagyunk döntéseik lehetséges következményeivel. Vannak olyan hibák, amelyeket el kell követnünk, amelyeket hagyni kell elkövetni a ránk bízottaknak, és vannak hibák, amelyeket feltétlenül el kell kerülnünk, mert jóvátehetetlenek.

A világot közösségek összeműködése, ezek közösen elfogadott, változó normái tartják egyben. Ha ezek a normák, írott és íratlan szabályok elgyengülnek, ha megszűnik a közösségi kohézió, az a lassú, teljes szétesés következik be, amelyet a Tóra bemutat ebben a félelmetes hetiszakaszban. Az ilyen közösség kiszolgáltatottá válik saját bűneinek, elhiszi saját hazugságait, a szolidaritás hiánya kiszolgáltatottá teszi külső ellenségeinek, a bizalmatlanság légköre felszámolja az együttműködés hatékonyságágát. Puszták lesznek útjaitok, a leépülés utolsó fázisában elvész az ország, a föld, amelyet megígértem számotokra. Ahogy Bibó István helyesen mondta, a politikában, a közösségi ügyek intézésében lehet, talán elkerülhetetlen alkalomadtán hazudni, de politikát tartósan hazugságra építeni nem lehet.  

Hasonlóképpen a természeti környezet kizsákmányolása is önmaga büntetésévé válik, azzal, hogy amit tönkreteszünk, tönkremegy. A földre nem hull eső, éhínség és járványok járnak saját züllésünk nyomában. Nem Ő büntet meg bennünket, hanem mi magunkat. Ő egyszerűen előre szól, figyelmeztet egy elkerülhető lehetőségre.

Mindettől olyan közösségek védhetnek meg minket, amelyekben egyszerre érvényesül a hagyomány orientációja és a szabadság, segítő és értékközösségek. A jól működő társadalmakat ilyen szervezetek, munkahelyi közösségek, lakóhelyi közösségek és egyházak hálózzák be, ismét Bibót idézve, „a szabadság kis körei”. Ezek a szervezetek, ha rá is szorulnak, nem az állami támogatástól erősek igazán, híveik ereje az erejük. A híveké, akik befektetnek ezekbe a közösségekbe, használják a szolgáltatásaikat és igényeket fogalmaznak meg, ellenőrzik a közösség működését és részt vesznek benne. Erre várjuk, kérjük Önöket, legyenek velünk, támogassák, ellenőrizzék, vegyék kezükbe a Mazsihisz sorsát, hiszen Önökért van és az Önöké. Nyitott jövőjű szervezet.

A próféták nem jövendölnek, mert a jövő, a zajló emberi élet korlátlanul nyitott a mindig épp aktuális megtérésre, a próféták kemény szavakkal óvnak, a szigor nyelvén szóló gyöngédség közvetítői.

Ahogy Jonathan Sacks rabbi mondja, a Biblia által elvetett jóslás akkor sikeres, ha bejön. A prófécia akkor sikeres, ha nem jön be.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 103 éve született Szenes Hanna, emléke legyen áldott!
Zsidó világ
Hunyadi tér: Tóra és esszencializmus; Báál a Tórában