Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

2023. November 28. / 09:26


Budapest 150: Kötetbemutató és Sabbatshong-előadás a Goldmarkban

A Budapest egyesítésének 150. évfordulójára rendezett fővárosi programsorozat egyik elemeként nemrégiben mutatták be Nádor Éva: Micsoda évtizedek! – Budapesti zsidó polgárok című könyvét a Mazsihisz-BZSH székház Goldmark termében. A rendezvényen fellépett a Sabbatshong Klezmer Band több tagja: Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar.  

Nádor Éva Micsoda Évtizedek!  – Budapesti zsidó polgárok című könyve egyenes folytatása korábbi hasonló témájú köteteinek, a Csillagos házaknak, a Csillagos életeknek és az Öröm fényeinek. 

A szerző új könyve Budapest izgalmas korszakába vezeti vissza az olvasót: Buda, Pest és Óbuda településekből egyszerrre csak egy nagyváros keletkezett, Krúdy Gyula szavaival: „Észrevétlenül világváros lett a kis Pestből, a kamasz Budapestből" (Boldogult ifjúkoromban, 1929). 

Képernyőkép 2023-11-28 091935.jpg

Az 1867-es kiegyezés és emancipáció után új korszak kezdődött. Felgyorsult a kapitalista fejlődés, a városiasodás, a polgárosodás folyamata. Ebben a hihetetlen fejlődésben a budapesti zsidó polgárok kétségtelenül kiemelkedő szerepet játszottak.Aki a századfordulón látogatott a fővárosba, már egy sokszínű, modern várost látott. A pesti oldalon egymás után tűntek el a földszintes házak, helyüket emeletes bérházak váltották fel. A sugárúton és a körutakon szebbnél szebb villák, paloták emelkedtek. A lóvasutat felváltotta a villamos vasút, a Sugár úton pedig a földalatti vasút. Városszerte kávéházak, színházak, mozik várták a budapesti polgárokat. (Forrás: a kiadó ajánlója.)

A kötetbemutatót színesítette Masa Anita, Masa Tamás és Varga Tivadar (Sabbathsong Klezmer Band) előadása. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Figyelem: már kapható a pészahi macesz!
2024. Április 05. / 14:22

Figyelem: már kapható a pészahi macesz!

Zsidó világ
Temetőtakarítás Kecskeméten
2024. Május 02. / 15:12

Temetőtakarítás Kecskeméten