A bűvészet az egyetlen hely, ami ma is képes elemelni a valóságtól

2024. Április 12. / 12:34


A bűvészet az egyetlen hely, ami ma is képes elemelni a valóságtól

„A bűvészet az egyetlen hely, ami ma is képes elemelni a valóságtól, és ahol tényleg hiszünk a csodákban” – Seres Flóra beszélgetett Ungár Anikóval és Hajnóczy Somával. Pészahi varázslatok, avagy hova tűnt a macesz? címmel látványos, sok humorral és varázslatokkal teli pészahi show-műsor várható a két bűvész-művész előadásában 2024. április 18-án, csütörök délután 6 órától a Rumbach Zsinagógában. Ilyen még nem volt, kár lenne kihagyni. Hinni a csodákban, kizökkenni a valóságból és teljesen elvarázsolódni – erre készülünk ezen az estén.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Van-e valamilyen kötődésed Pészah ünnepéhez?

Hajnóczy Soma: A Lauderbe jártam 12 évig, így minden évben megünnepeltük a Pészahot. A mai napig élénken él bennem a kovásztalan kenyér ropogós íze.

Ha jól tudom, gyerekkorodban éltél Izraelben is, onnan, vagy esetleg utána vannak személyes élményeid erről az ünnepről?

Ungár Anikó: Így van, öt évet éltem Izraelben, 8-13 éves koromig. Nekem olyan a gyerekkorom, mint egy ékszerdoboz, amire ez van írva: “Ungár Anikó: Izrael”. Olyan nagy hatással volt rám az az időszak, az a légkör, hogy gyakorlatilag meghatározza a világlátásomat, a szemléletemet, az identitásomat a gyökereimen keresztül. A pészahot persze, hogy ünnepeltük, ahogy az egész ország ünnepelte, mindig valamelyik családhoz mentünk vendégségbe.

A színpadon egymást váltjátok. Szoktatok így "együtt" dolgozni? Mennyire ismeritek egymást?

H.S.: Nem szoktunk együtt dolgozni, de örülök neki, hogy most itt a lehetőség!

U.A.: Nem nagyon volt még ilyen, vagy ha igen, akkor nagyon régen, nem is tudom. Somának nagyon különleges stílusa, eszközei vannak, abszolút nagyon jó kezekben van nála a varázslat!

Ha jók az értesüléseink, interaktív előadással készültök. Mire számíthatnak a nézők?

H.S.: Egy pörgős, humoros és szórakoztató előadással készülök, amiben fontos szerepe van a közönségnek is. A legtöbb produkciómban pont azért szoktam nézők segítségét használni, mert így izgalmasabbá válik a közönségnek is és nekem is az előadás. Látványos trükköktől kezdve gondolatolvasáson át lesz minden!

U.A.: Így van, mindig interaktív előadással készülök, mindent együtt csinálunk. Legyenek nagyon nyitottak!

Van-e valamilyen üzenetetek az április 19-ei előadás közönségének?

H.S.: Szuper este lesz, tele varázslattal. Mindenkit sok szeretettel várunk!

U.A.: A világ legjobb dolga az, - és éppen ezért szeretem ennyire a bűvészetet - mert megenged egy játékot. Egy olyan játék, ami a gyerekkorra emlékeztet: arra az érzésre, amikor gyerekként azt mondjuk, hogy “csináljunk úgy, mintha… például orvosok lennénk, vagy pilóták”, és akkor elhisszük. A bűvészet az egyetlen hely, ahol ez megmarad: elemel a valóságtól, egy olyan valóságba repít, amikor még hiszünk a csodákban, és ez egy nagyon nagy kincs.

Ma már egy olyan világban élünk, amikor mindenbe beleláthatunk, mindenről tudhatunk, de a bűvészet mégis, mindennek ellenére el tud varázsolni mindenkit, kortól, nemtől, mindentől függetlenül. Ezért van a mai napig ekkora létjogosultsága, és ez ahogy mondtam, ez tényleg a világ egyik legjobb dolga: hinni a csodákban, kizökkenni a valóságból és teljesen elvarázsolódni.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Launch of the Year of Remembrance
2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”
2024. Március 31. / 11:24

Jonathan Sacks rabbi Isten „fiáról”