Több ütemben nyitnak a Mazsihisz vidéki zsinagógái és imahelyei

2021. Május 14. / 09:02


Több ütemben nyitnak a Mazsihisz vidéki zsinagógái és imahelyei

Szerző: Kácsor Zsolt

Tegnap közöltünk összeállítást a budapesti zsinagógák fokozatos nyitásáról, most pedig a vidéki hitközségekben tervezett nyitási időpontokról adunk körképet. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke örömteli, de nehéz újraindításra  számít a zsinagógákban.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentje lehetőséget biztosított a hitközségeknek a zsinagógák megnyitására, hiszen egy pár hetes nyári időszakot leszámítva már tavaly március óta be vagyunk zárva és nem tudjuk közösségben gyakorolni a hitéletet – nyilatkozta kérdésünkre Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Szerinte örömteli, de nehéz visszatérés, nehéz újraindulás lesz, mert lehetnek olyan hívek, akik a napi és heti rutintól elszoktak. „Nem is tudom, hogy a történelmünkben ilyen hosszú, a hitéletet nélkülöző kiesés mikor volt utoljára, úgyhogy most, a nyitáskor nagyon fontos időszak előtt állnak rabbijaink, kántoraink, az elöljárósági tagok, hogy miharamabb visszaszerezzék a hívek a napi és heti rutint” – tette hozzá. Az elnök maga is készül már a zsinagógába, jövő héttől már rendszeresen menni fog. 

szeged.jpgA szegedi zsinagóga (Buk Zsófia fotója)

Milyen ütemben nyitnak országszerte a Mazsihisz zsinagógái? 

tegnapi összeállításunk már előre jelezte, hogy nem egyszerre zajlik majd a nyitás, úgyhogy miképpen a fővárosban, úgy országszerte más és más időpontokról lehet beszámolni. 

A Mazsihisz vidéki hitközségeinek élete szinte mindenütt más és más időpontban zökken vissza a régi kerékvágásba. Eddig egy zsinagógáról tudjuk, hogy mától nyitva lesz, ez a szegedi. Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a járványügyi előírások szigorú betartásával május 14-től nyitnak, a mai péntek esti istentisztelet fél 7-kor kezdődik, holnap délelőtt pedig  9 órakor kezdődik a szertartás.

A második a sorban Pécs, ahol e hét vasárnap délután fél hatkor nyit a nagy Zsinagóga. Goldmann Tamás elnök felhívta a figyelmet arra, hogy szigorúan be fogják tartatni a Mazsihisz-BZSH közös krízismenedzsmentje által meghatározott szabályokat. 

Egyaránt május 21-én, jövő pénteken nyit a székesfehérvári hitközség és a szombathelyi közösség. Neubart István székesfehérvári elnök és Márkus Sándor szombathelyi elnök kiemelte a biztonsági protokoll betartását, utóbbi hozzátette: „nagyon várjuk az újbóli találkozást, még akkor is, ha »csak« I. tentiszteletet tarthatunk, kiddust még nem".

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetésétől a következő tájékoztatást kaptuk: „hitközségünk az egészségügyi előírásoknak megfelelően igyekszik eljárni a nyitást illetően. Tekintettel arra, hogy tagjaink túlnyomó többsége 2-3 héttel túl van a második adag vakcina beoltása után, a közösségi imádkozásnak a vezetőség részéről nincs akadálya. Ezek alapján június 4-re tervezzük az első, már a zsinagógában tartott I.tentiszteletünket, melyhez kérni fogjuk a tagság támogatását is".

Mosonmagyaróváron – Ligeti László elnök tájékoztatása szerint – így tervezik az indulást: a mártír megemlékezést június 6-án, délután fél 4-től tartják, a zsinagóga megnyitását pedig június 11-én tervezik.

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség a közösségi házukat hitélet céljára június 11-én, péntek este nyitja meg, a hosszú ideje tartó bezártság után már nagyon várja a tagság a személyes találkozást – fogalmazott Virágh Judit, a  Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke. Hozzátette: a holokauszt gyászmegemlékezést a vírusos időszak előtt mindig a volt zsinagógában tartották, év elején még úgy tervezték, hogy június 6-án ott jönnek majd össze, de a biztonsági protokollt figyelembe véve a helyszín kizárólag az izraelita temető lesz.

Kaposváron június 27-én, vasárnap tartjuk a mártír megemlékezést, utána több évtizedes hagyományaink szerint „nyári szünet” következik – tudtuk meg Róna László helyi hitközségi vezetőtől. Hozzáfűzte: az első istentisztelet – remélhetőleg már egyszerűbb nyitási protokoll szerint – szeptember 3-án lesz. 

Nagykanizsáról dr. Székely István helyi hitközségi elnöktől az a tájékoztatás érkezett, hogy a hó utolsó vasárnapjára a zsinagógában tervezett mártírmegemlékezésüket elhalasztják. Mint mondta, az imatermüket még nem nyitják meg, erről már egyeztettek a Szertartási Osztállyal is.

Veszprémben – ahol a budai Frankel zsinagóga főrabbija, Verő Tamás szolgál – a Sávuot ünnepségét online tartják meg az ünnep beköszönte előtt. Végleges döntés a nyitásról még nem született meg. 

Kivárnak a nyitással Győrben is, mert a helyi hitközség tagjainak egy része nem kapta még meg a második oltását. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke megkeresésünkre azt mondta: „valamennyien nagyon várjuk a személyes találkozást és azt, hogy imatermünkben tarthassuk meg I.tentiszteleteinket. Vezetőségünk azt a döntést hozta, hogy az újranyitással megvárjuk tagjaink védettségének kialakulását, mert a biztonság az elsődleges szempont". Mint mondta, a teljes védettség kialakulásig valamennyi I.tentiszteletüket továbbra is online térben tartják Totha Péter Joel főrabbi vezetésével.

Összeállításunkban csak a főbb nyitási lehetőségeket ismertettük! Arra kérjük hittestvéreinket, hogy a saját körzetükkel kapcsolatos nyitási információkért keressék a rabbikat és a hitközségi elnököket.

* * * 

A MAZSIHISZ-BZSH KÖZÖS KRÍZISMENEDZSMENTJÉNEK TÁJÉKOZTATÓJA A HITÉLET GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

KOLLEKTÍV VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK 

Minden körzetnek ki kell jelölni az egészségügyi biztonsági megbízottat, és személyéről a körzet elnöke tájékoztatja a Krízis Menedzsment vezetését. A kijelölt biztonsági megbízott felel az alábbi protokoll betartatásáért, kapcsolatot tart a krízis menedzsment központtal, jogosult a beléptetés jogát gyakorolni, aminek során egy ellenőrző lista szerint kérdezi a belépőket. A megbízott számára FFP2 maszk viselése kötelező a hitéleti tevékenységek során.

A hitélet gyakorlásában résztvevők a belépéssel elfogadják az egészségügyi biztonsági előírásokat, és azokat magukra nézve is kötelezően is betartják.

Az imákon legfeljebb annyian vehetnek részt, ahányan biztonságosan leültethetőek a védőtávolságok figyelembevételével (jellemzően az összes rendszeresen használt ülőhely egynegyede). A nem használható padokat/székeket meg kell jelölni, biztosítva így a kellő védőtávolságot.

Az előbbi pontban meghatározott létszám megtartása érdekében az imákon történő részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztráció során meg kell adni, hogy ki, hol, mikor szeretne imádkozni, valamint be kell mutatnia az oltottságot igazoló dokumentumát (a zsinagógába belépni a második oltás után 2 héttel lehetséges). A fenti pontok a 16 éven aluliakat nem érintik.

A hitélet gyakorlásában résztvevők számára hozzáférhető helyen (bejárat mellett) ki kell függeszteni a legfontosabb egészségügyi biztonsági előírásokat összefoglaló jelen dokumentumot, valamint ezt a körzeti hírlevélben is csatolni kell.

Minden hitéleti rendezvény során, az imát követően fertőtleníteni kell minden olyan felületet, ami érintett az ima alatt (pl.: tóraszekrény, tóraolvasó emelvény, padok, kilincsek, kapcsolók, mellékhelyiségek). Javasoljuk, hogy a heti nagytakarítás során legyen elvégezve az általános felület fertőtlenítés is.

Javasoljuk, hogy az imára érkezők kerüljék a közösségi közlekedést, ebben segítsék egymást a közösség tagjai.

Az épületben munkát végző személyzet (karbantartók, takarítók stb.) számára maszk és gumikesztyű viselése kötelező. A takarítás során használt fertőtlenítő szerek szerepeljenek az Országos Gyógyszerészeti Intézet által javasolt listán. A takarításról készüljön jegyzőkönyv, ami tartalmazza a felhasznált takarító szerek típusát, a személyzet nevét és a takarítás időpontját.

A jelenlegi ismereteink szerint, és technikai nehézségek miatt az imákat követően nem lehet közös étkezéseket tartani, így javasoljuk, hogy a borra történő áldást követően a közösség tagjai otthon folytassák kiddust. 

EGYÉNI VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK 

A hitélet gyakorlásában részt vevők számára biztosítani kell a belépési helyeken a kézfertőtlenítő használatát. Belépni és bent tartózkodni csak maszkban lehet (legalább FFP2 maszk). Az ima alatt csak saját tálit, imakönyv, tfilin és kipa használható.

Mindvégig ügyelni kell a megfelelő távolság tartására, a padokban és bimán úgy kell elhelyezkedni, hogy kellő szabad távolság legyen (legalább másfél méter). Kerülni kell a mezüze, tóra, tóramutató érintését, aki kezeli a tórát rendszeresen fertőtlenítse a kezét.

Amennyiben a közösség tagja a hitélet gyakorlását követően 14 napon belül Covid19 tüneteket produkál, tájékoztassa az egészségügyi biztonsági megbízottat és a közösség vezetőjét.

A hitélet gyakorlásában nem javasoljuk a fokozottan érzékeny csoportok tagjainak (krónikus betegek, legyengült immunrendszerű személyek) részvételét. Valamint felhívjuk a figyelmet, hogy a gyerekek esetében a fenti előírások alkalmazásának ellenőrzése különös fegyelmet igényel.

Minden hitéleti rendezvényen résztvevő személyről jelenléti ívet kell vezetni (akár sorszámok vagy monogramok is használhatóak) a kontaktusok visszakereshetősége okán.

(Címlapképen a pécsi zsinagóga. Fotó: Kácsor Zsolt)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek