Ki kezdi a kibékülést? Kapcsolatunk az Örökkévalóval – Jó szombatot!

2023. Szeptember 08. / 14:17


Ki kezdi a kibékülést? Kapcsolatunk az Örökkévalóval – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 18 óra 53 perckor köszönt be, a királynő holnap este 19 óra 56 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Nicávim-Vájéleh (Mózes 5. 29:9-31:1.30.) páros hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

A hetiszakaszban a vigasztalás szavai, amelyek megtérést és megváltást ígérnek, Jichák Árámá rabbi szerint azt üzenik, hogy a békülést nekünk kell kezdenünk az Örökkévalóval.

Azt olvassuk, hogy a legnagyobb csapások idején a szívünk majd újra keresni fogja az Örökkévalót, ezt követően az Örökkévaló pedig visszatér körünkbe, felénk fordul, nem hagyja válasz nélkül keresésünket. Ez később megismétlődik a szövegben, a megtérés és a megváltás újra egymásra következnek. Ez a spanyol kiűzetést átélő tanító, Tóra-értelmező, Jichák Árámá rabbi szerint azt jelenti, hogy a megváltás, a megtérés több lépésből áll. Az első a szívben felébredő remény, a tájékozódás igénye, merre van Isten és merre járok én. Utána jönnek a megerősítő kegyelem ajándékai számunkra, az Örökkévaló észleli, hogy keressük és jelentkezik. Így fogunk tudni ténylegesen elindulni. És jutunk el végül a tényleges életvitelünkkel minden nap megerősített megtérésig.

De tényleg jelentkezik az Örökkévaló? Tényleg segít, tényleg hírt ad?

 Alátámasztja ezt valami is a saját életünkből, igazat mond Jichák Árámá és a Tóra? Kívülről lehet, hogy nem történik semmi. Aki megtér, az a megtérést nyeri, a hazatalálását önmagához. Azt, hogy a saját életét éli, a saját feladatát végzi a világon, otthon van élete ideiglenességében. A lelki békét nyeri el, annak tudatát, hogy végigment a megtérés és megváltás útján. Vagy legalábbis jó úton jár.

És mindebben az is benne van, hogy az első lépést, a saját életünk megtalálásának igényét az Örökkévaló nem tudja bennünk, helyettünk felkelteni. Az első lépést egyedül kell megtennünk, addig nem segíthet. Ténylegesen és befejezetten, végleg megtérni hosszú út és ezen az úton már jöhet velünk, ha felismerjük barátokban, társakban. De az, hogy nekünk kell felébrednünk arra, egyedül, mit tettünk az életünkkel eddig, hogy véges és minden perce számít, nekünk kell világossá váljon, a száműzetés egzisztenciális magányában. Vagy a sófár hangjainál, a megtört sófárhangokat hallva. És éppen most, Elul havának végén, az utolsó napokban az új év előtt, amikor minden elmúlik és minden kezdődik újra. Amikor újraszületik a világ, amikor minden azt segít megértenünk, hogy a múlt nem tehető meg nem történté, de jövővé tehető a megértése, ennyiben megváltható.

Elkezdődik a felkészülés utolsó időszaka. Itt jár közöttünk és vár ránk, aki hív minket.

Békés ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek