Fények és kardok: mit tanulhatnak hanukakor a férfiak a nőktől? – Jó szombatot, Boldog hanukát!

2023. December 08. / 14:20


Fények és kardok: mit tanulhatnak hanukakor a férfiak a nőktől? – Jó szombatot, Boldog hanukát!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 15 óra 34 perckor köszönt be, a királynő holnap este 16 óra 45 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Vájésev (Mózes 1. 37-40.) hetiszakaszt olvassuk. Ma délután a szombat bejövetele előtt kell meggyújtani a Hanuka ünnepének második lángját. Békés szombatot és további szép ünnepet kívánunk minden kedves hittestvérünknek!

hanuka-másodikláng.jpg

A Hanuka arról szól, hogy a zsidók legyőzték a túlerőben lévő ellenséget és megóvták a vallásukat, az idenitásukat az idegenektől. Így tudjuk. A Talmud másfelől nem így tudja.

A Talmud arról számol be (a héber Biblia nem említi a Hanukát), hogy az újraszentelt Templomban az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, háborúról, kardozásról szinte semmi sincs. A rabbik kényszeresen kerülik, még azt is, hogy említést tegyenek róla. Érthető okokból.

Amikor ez a szövet keletkezett, a zsidóknak nem volt katonai hatalma, két rémes következményekkel járó fegyveres felkelés megtanította őket arra, talán túlzottan is, túl hosszú időre, hogy ne a fegyveres erőszaktól reméljenek megváltást. Hanem a Tóra-tanulástól, az imádkozástól és a jócselekedetekről. Hogy fényeket gyújtsanak a világba, az imádkozás fényeit, a tanulás fényeit, az együttérzés és segítség fényeit. A rabbik számára a Hanuka nem győzelmes erőszak volt, hanem hit az Örökkévalóban, a csodáiban, gyertyák gyújtása a sötétben, az év legsötétebb időszakában. Spirituális ünneppé, fényünneppé tették a Hanukát. Ma a világon a legtöbb helyen ilyen.

Azóta újra van katonai ereje Izrael népének Izrael újjászületett országában. És van, hogy kénytelenek vagyunk harcolni, hogy megvédjük azokat, akik nélkülünk védtelenek lennének. És ilyenkor kell igazán emlékeznünk a Hanuka rabbinikus értelmére, spirituális értelmére. Mert a háború, ha néha elkerülhetetlen is, kétségkívül így van, teljes megoldást soha semmire nem jelent. Fények gyújtása nélkül, tanítja a háláhá, csak még több felesleges szenvedéshez vezet és soha nem lesz vége.

A nők Hanukakor kötelesek gyertyát gyújtani a férfiakkal együtt, pedig ez elvileg olyan, pozitív, időhöz kötött micvá, amelyre a legtöbb esetben nem kötelezi őket a hagyomány. Mert ők is ott voltak és részesei voltak mindannak, ami történt. Az, hogy a Hanukának van háborúzos aspektusa (és a hagyományába női hősök is belekerültek, mint Judit) és van békés, fényhozó, spirituális aspektusa is, teljessé teszi immár a hagyományát. Továbbá nők és férfiak egyenlőségének közös terepévé, a helytállás és a remény együttes terévé.

Tegnap este óta újra nő a fény.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Vitaest: Lehetséges-e siettetni a Messiást?