Felújíthatják a gyulai rabbiházat

2024. Május 03. / 11:46


Felújíthatják a gyulai rabbiházat

A város polgármestere kiemelte, hogy a szerződés feltételei között szerepel az ingyenes tulajdonszerzés mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége javára haszonélvezeti jog alapítása és egyéb garanciák annak érdekében, hogy a kulturális és turisztikai célú fejlesztést a szövetség által képviselt közösség szellemiségének megfelelően hajtják végre.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, tervezik a rabbiház néven ismert ingatlan TOP Plusz pályázati rendszer keretében, a testület által már elfogadott dokumentumok alapján történő felújítását, kulturális és turisztikai célú kialakítását. Az ingatlan a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonában áll, de a pályázati kiírás szerint csak olyan ingatlanra lehet pályázni, ami többségi önkormányzati tulajdonú. A Mazsihisz azt javasolta, hogy annak 51/100-ad részét, vagyis többségét önkormányzati tulajdonba adja adományként ajándékozás jogcímen.

A Rabbiház felújításnak terve már 2022-ben is felmerült, Alt Norbert alpolgármester akkor úgy fogalmazott – „hosszabb folyamat vette kezdetét, amelynek részeként egy bizottság dolgozza ki annak részleteit, hogy miként emlékezzenek méltó módon a városban élt, 1944-ben elhurcolt és elpusztított helyi zsidóságra. A program része a rabbiházban az emlékhely kialakítása, illetve események szervezése.”

A beol.hu írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Erősödő antiszemitizmus Olaszországban is
Zsidó világ
Történelmi istentisztelet és megemlékezés Bonyhádon