Mózes és Isten: mégis kinek a Tórája? – Jó szombatot!

2022. Augusztus 05. / 16:08


Mózes és Isten: mégis kinek a Tórája? – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 54 perckor köszönt be, a királynő holnap este 21 óra 04 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Devárim (Mózes 5. 1:1-3:22.) hetiszakaszt olvassuk fel a zsinagógákban.

A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.

jószombat-post-08-05.png

Mózes, élete utolsó hónapjában, megírja az emlékiratait. Elmondja, hogy élte át mindazt, amiről három könyvön át olvasunk. Nem Isten beszél, hanem Mózes, bölcsen és hosszú kitérőkkel, régi, jól ismert történeteket, mint a nagyszüleink. Szép. De a Tóra nem Isten szava? Hogyan vált szentté, Tórává Mózes emlékezése? Mikor beszél rajtunk keresztül Isten?

Az időskor az elbeszélés kora, mert az elbeszélés kapcsolja össze a múltat a jövővel. Mózesre, aki kijelölte már utódát és tudja, hogy nem léphet a földre, amely felé egész életében tartott, már nem vár több feladat. Csatáit megnyerte hadvezérként és jobbára elveszítette saját népével szemben. Testvérei, kortársai, akiket kihozott Egyiptomból, akikkel egész életében veszkődött, halottak. Róluk, a szüleikről mesél most az őt körülálló, a Jordán innenső partján állomásozó, útra kész, fiatal embereknek. A Biblia szerint mi, zsidók egy a Teremtéstől Ábrahám elhívásán át a Messiás eljöveteléig ívelő történet részesei vagyunk, amelyet nem Mózes ír majd tovább. Ő már nem kel át velük a Jordánon, csak a történetet viszik magukkal. Az emberi élet véges, a történet viszont folytatódik.

Azzal kezdi, hogy nem volt ereje vezetni a népet, majd megáldja őket és csak utána emlékezteti az elkövetett bűnökre. Saját kudarcával kezdi, a feltétlen szeretet kinyilvánításával, áldással folytatja, csak utána szembesít és emlékeztet. Szelíd kíméletlenséggel nevel önismeretre, mert az Írás szerint a legtöbb baj forrása, a legdémonibb erők egyike a tehetséggel, szuggesztivitással és ambícióval párosuló önismerethiány. Mózes, a saját kortársaival „nehéz beszédű”, türelmetlen és gyakran kissé autoriter vezető végül jó és érzékeny tanárává vált népe új generációjának. Mint olyan, sokan „apának” nem volt jó, „nagypapának” tökéletes lett.

A mesélő – majd legvégül éneklő – búcsúzó öregember szövegét hosszan, jóformán egy egész bibliai könyvön át olvassuk. A Tórában, amely Isten kinyilatkoztatása, Isten beszéde Mózesről és a többiekről. Hogyan fordultak meg a szerepek? Miért vette át a szót Mózes, hogyan lett a szava isteni szó? Ezt a kérdést tette fel Don Isaac Abarbanel, a spanyol kiűzetés nemzedékének nagy tudósa is. Szerinte Isten kérte meg Mózest, hogy írja le, amit mondott, mert „be akarta szerkeszteni” a Tórába, beemelte az isteni szférába szolgája szavait.

Mózes, párhuzamosan azzal, ahogy távozik az életből, belép a Történetbe. Élettörténete lezárul és Tórává válik: teljes, végleges, problémásan is példaértékű élet. Amely azt jelzi, még magának az őt könyvnek a zárlatában jelzi, hogy nem csak ez az öt könyv a Tóra. Ahogy az esti imában mondjuk a Tóráról: „mert ez az életünk”. A minden nemzedékkel továbbíródó történet minden szereplője, minden komoly értelmezése belefoglaltatik. Isten szava itt gomolyog, a Tóra itt zajlik körülöttünk, hiszen a Tóra a Teremtés „kézikönyve”, a hagyomány egyik kijelentése szerint a Teremtés „alaprajza”, ebből dolgozott a Teremtés munkája során Isten.

A történet örökké lezajlik és mégis mindig személyes, mint a szerelem, nyitott, mint minden igazi történet és várja új és új szereplőit. Több szereplőinél, de semmi sem volna szereplői nélkül.

Az utolsó könyvhöz értünk, a történet azonban folyik tovább. A Tóra által megkezdett sor végén Ti álltok.

Békés szombatot kívánunk!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek