Izrael több mint 13 tonna segélyt juttat az ukrajnai menekülteknek

2022. Április 11. / 16:29


Izrael több mint 13 tonna segélyt juttat az ukrajnai menekülteknek

Szerző: Kácsor Zsolt

A Zsidó Állam több mint 13 tonna – élelmiszerből és higiénés termékekből álló – humanitárius segélyt ajánlott föl az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az ezer csomagból álló adományt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete hivatalosan ma adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek,  ahonnan a karitatív szervezet a felajánlást Kárpátaljára szállítja tovább.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet biatorbágyi raktárában hosszú sorban sorakozik az az ezer csomagból álló humanitárius segély, amelyet Izrael állam ajánlott föl az ukrajnai menekülteknek. A felajánlás élelmiszereket, többek között konzerveket, valamint higiéniai termékeket tartalmaz, ezekre van most a legnagyobb szükség a háború sújtotta az országban, sőt – mint az Jákov Hadas-Handelsman nagykövet és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója közös biatorbágyi sajtótájékoztatóján kiderült – a harcok elhúzódásával Ukrajna szükséget szenvedő lakossága egyre nagyobb mennyiségben igényli majd az ilyen jellegű segítségnyújtást. 

20220411_141504.jpgJákov Hadas-Handelsman nagykövet és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója

A sajtótájékoztatón Jákov Hadas-Handelsman elöljáróban köszönetet mondott a segélyszervezetnek azért, hogy segítő kezet nyújtott Izraelnek az adományok célba juttatása érdekében. A háború kitörése óta az Ukrajnával szomszédos országok izraeli diplomáciai képviseletei kettős feladatot látnak el – fejtette ki a nagykövet –, egyrészt segítséget nyújtanak minden olyan izraeli állampolgárnak az ország elhagyásában, aki bennragadt Ukrajnában, másrészt az érintett nagykövetségek azoknak az ukrán állampolgároknak segítenek Izraelbe jutni, akik jogosultak az alijázásra, azaz a Zsidó Államban való letelepedésre. 

A támogatások körébe természetesen az is beletartozik – folytatta a diplomata –, hogy akár Magyarországon keresztül, akár közvetlenül Izraelből különböző adományokkal segíti a Zsidó Állam azokat a segítségre szoruló embereket, akik Ukrajnában maradtak. A biatorbágyi raktárban fölhalmozott segélyről Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: ezt a 13 tonnányi adományt az Ökumenikus Segélyszervezet javaslatai alapján állították össze.

A nagykövet hangsúlyozta: Izrael az első állam, amely Ukrajnának minden szükséges eszközzel felszerelt mobil kórházat bocsátott a rendelkezésre a lengyel határ és Lemberg között azzal a céllal, hogy tehermentesítse az ukrán orvosokat, akik most leginkább a katonák ellátásával foglalkoznak, a mobil kórház azonban lehetőséget ad a civilek ellátására is. 

Jákov Hadas-Handelsman bejelentette azt is: múlt pénteken landolt Debrecenben az a charter légi járat, amely összesen 12,5 tonna orvosságot, gyógyszerkészítményt és orvosi eszközt szállított Izraelből Magyarországra, majd a szállítmányt a lehető leggyorsabban Lembergbe vitték. Ezek az orvosságok, gyógyszerkészítmények és orvosi eszközök nemcsak az izraeli mobil kórház ellátását célozzák, hanem bőségesen jutott belőle azoknak a helyi ukrán kórházaknak is, amelyek szükséget szenvednek különböző felszerelésekben. 

Izrael magyarországi nagykövete közölte azt is: éppen most, a sajtótájákoztató előtt adta át az ökumenikus segélyszervezet vezetőjének azt a listát, amelyet Ukrajna kormánya juttatott el Izraelnek a még szükséges eszközökről, termékekről és javakról. A diplomata végül ismételten köszönetet mondott a karitatív szervezet segítségéért, majd köszönetét fejezte ki a magyar kormány felé annak konstruktív együttműködése miatt.

20220411_135053.jpg

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: megtiszteltetés számukra, hogy együttműködhetnek Izrael állammal a humanitárius segély célba juttatásában. Az adományok szétosztásával kapcsolatban elmondta: szervezetük Ukrajnában jelenleg két központtal működik, az egyik Beregszászon, a másik Lembergben található. 

Munkatársaik ismerik a körülményeket, az igényeket, és naponta végzik az adományok elosztását, eddig már Kárpátalja mind a hat járását végigjárták, és már több mint százötven olyan közösségi helyről tudnak, ahol menekültek vannak elhelyezve, és amelyeknek rendszeresen szükségük van az adományokra.

Izraelben 20 ezer ukrán állampolgár tartózkodik

Arra a kérdésünkre, hogy eddig Ukrajnából hányan alijáztak, Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: néhány ezer emberről van szó, akinek az elmúlt hetekben sikerült alijáznia Ukrajnából. A pontos adatokról szólva azt mondta: több mint 23 ezerre tehető azoknak az ukrajnai polgároknak a száma, akik a háború kitörése óta Izraelbe utaztak, ebből háromezer már elhagyta a Zsidó Államot. Jelenleg tehát 20 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Izraelben, de közülük csak pár ezren alijáznak, a többiek menedékkérők – mondta.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek