Izraeli diákok műmézet csináltak szénabacilussal

2019. November 24. / 13:44


Izraeli diákok műmézet csináltak szénabacilussal

Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézet genetikailag módosított szénabacilus baktérium felhasználásával. A módszer lényege: az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. (Címlapképünkön egy izraeli méhészet termékei láthatók.)


Rendkívül kedvező tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a kozmetikai termékek előállításhoz is használják. A méhészetek terjeszkedése azonban az egyetem szerint ártalmas a méhekre, káros a környezetre, és a méhpopulációk csökkenését eredményezi világszerte. 

A méhek a mézgyomrukban számos enzimet használnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az Izraeli Műszaki Egyetem diákjai a méhek nélküli mézet a szénabacilus baktérium felhasználásával készítették. Laboratóriumban átprogramozva tanították meg a baktériumot méz termelésére, így az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával. A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével választják le az átprogramozott baktériumot. 

méz.jpgKépünk illusztráció

A diákok kifejlesztettek egy szintetikus áramkört, amely szabályozza a létfontosságú enzimek átírását, hogy szabályozhassák a méhek nélküli méz végső összetételét, meghatározhassák ízét és hozzáigazíthassák azt a meghatározott célra való alkalmazásához.

A méhek nélkül készült méz a méztermelés egy teljesen új területét nyitja meg anélkül, hogy károsítaná a méheket, és felhasználható az élelmiszeriparban, valamint gyógyászati célból is. 

(Forrás: MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek