Ma van a vészkorszakban embereket mentő skót nővér halálának évfordulója

2022. Augusztus 16. / 13:08


Ma van a vészkorszakban embereket mentő skót nővér halálának évfordulója

Auschwitzban 1944. augusztus 16-án ölték meg Jane Haininget, a budapesti skót misszió mártírját, aki a budapesti internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, majd később velük együtt deportálták a haláltáborba, ahol gázkamrában meggyilkolták. A Paprika blog megemlékezését ajánljuk.

Jane Haining 1897. június 6-án született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paisley-ben. 1932-ben a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A Skót Misszió 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát a Vörösmarty utcában – írja a Paprika blog.

Jane_Haining_Portrait.jpgJane Haining (Forrás: Churchofscotland.org.uk)

Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre. Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. 

– Ha békeidőben szükségük van őrá – írta nővérének –, akkor a háború idején még sokkal inkább, és további életében nem lenne egyetlen boldog pillanata sem, ha hazamenne és magára hagyná a veszélyben lévő védtelen gyermekeket. 

Egy feljelentés nyomán az SS 1944 májusában átkutatta a missziót, Haininget kémkedés vádjával letartóztatták. A német hatóságok a skót egyháznak Jane Hainingről ezt írták: Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták a nőt, aki egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én. Valójában Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467-es sorszámot tetoválták és feltételezhetően 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták. 

A Paprika blog írását teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek