Kisvárda polgármestere: Az őszinte tiszta főhajtás, mindannyiunk kötelessége

2020. Május 27. / 13:49


Kisvárda polgármestere: Az őszinte tiszta főhajtás, mindannyiunk kötelessége

"76 évvel ezelőtt ez a város Kisvárda elvesztett egy közösséget és a mi dolgunk az, hogy valahogy, valamilyenképpen megtartsuk azt az örök jelennek.

A gyász közösségét, az együttlétet, amely segít, idén nélkülözzük. De mégse. Szólunk Önökhöz, mindenkihez Kisvárdáról Leleszi Tibor polgármester, Vofkori Mária múzeumigazgató, Somos Péter újságíró emlékező szavaival és Nógrádi Gergely főkántor énekével, amely azt hirdeti, hogy az Édenkertben van nyugovásuk a meggyilkoltaknak, az isteni jelenlét védőszárnyai alatt. Legyen emlékük áldás.

Az idén sajnos nem gyűlhetünk össze, nem üdvözölhetjük egymást személyesen, a megszokott módon, de mi -- Kisvárda város Önkormányzata, a Rétközi Múzeum, a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság és a Kalanit Magyar-Izraeli Baráti Társaság – mégis egy rendhagyó emlékezésre hívjuk Önöket. Több helyről, több hangon, de ugyanazzal a lelkülettel szólunk mindenkihez, aki meghallja és reméljük, hogy, meghallja a szavunk." – mondta az online mártír megemlékezés beköszöntőjében Vofkori Mária múzeumigazgató.

A megemlékezésen Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere így fogalmazott: "Emlékezni akarunk, mert emlékezni kell, azért, hogy soha többé meg ne történhessen az, ami a nácizmus sokmillió áldozatával megtörtént. Számunkra a tragikus események felidézése azt jelenti, hogy imádkozunk a békéért, az igazságosságért és elkötelezzük magunkat ezek mellett.  Tisztelt emlékezők, legyen ez a csend közös gyász, a halálba taszított honfitársaink iránt érzett közös fájdalmunk csendje." – tette hozzá a polgármester. .

A megemlékezésen közreműködött Nógrádi Gergely főkántor – „Ükapám, Hoffmann Adolf legidősebb gyerekét (aki dédapám, Hoffmann Artúr nővére volt) Jozefinnek hívták. Beceneve: Pepi volt. Putnokon született, 1858-ban. 1944. május 30-án a kisvárdai „zsidótáborban” megmérgezte magát és meghalt. Vele együtt a fia is öngyilkos lett. Őt Molnár Károlynak hívták, 1880. december 9-én született Kisvárdán, a húszas évektől ott volt bankigazgató, mígnem a kisvárdai „zsidótáborban” anyjával együtt megmérgezte magát” – Utalt családja múltjára a megemlékező üzenetében a főkántor.

A mártír megemlékezést Somos Péter újságíró emlékező gondolatai zárják, aki évek óta közreműködője annak a rendezvénynek, amelyet a holokauszt kisvárdai áldozatainak emlékére rendez a város. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Meghalt Reb Gedalja Spitzer az Egyesült Államokban
Izrael
Izrael: Élünk, ne izguljatok!
2021. Május 12. / 11:32

Izrael: Élünk, ne izguljatok!

Kommentek