Íme, itt vagyok, küldj engem: 121 éve született Salkaházi Sára

2020. Május 11. / 20:42


Íme, itt vagyok, küldj engem: 121 éve született Salkaházi Sára

Salkaházi Sára világéletében szabad volt, akkor is, amikor magányosan cigizve csavargott, bátor modern nőként a nagyvárosi utcákon és akkor is, amikor megtalálta jegyesét, Jézust, akihez örökké hű maradt, akkor is, amikor nyilas gyilkosaival szembenézett. Zsidómentő keresztény vértanú lett, akinek életszentsége a szabadság. 

Schalkház Sarolta Klotild néven született Kassán, 1899. május 11-én, osztrák származású nagypolgári családban. Salkaházi Sárára emlékezünk.

Egy felvidéki fiatal lány éppen felnőtt, amikor a világ, amely felnevelte, elszakadt az országtól, amely a hazája volt. Nem tette le a hűségesküt Csehszlovákiára, így nem lehetett tanító, így vált önálló és bátor pesti modern lánnyá, akinek viselkedésén kissé meghökkentek pártfogói, amikor a 20-as évei végén csavargásaiból, kereséséből megtérve Jézussal jegyezte el magát és novícia lett. Megígérte, hogy jó keresztény lesz és jó keresztény volt. Tudta, hogy ha a legkisebbeket látva az emberek között mindig magával Jézussal találkozik. Hogy mindenkiért felelős a világon, de főleg a legkisebbekért. Hitt az evangélium üzenetében, ezért írt és beszélt már formális megtérése előtt a kisebbségi magyarokról, a szegénységről és ezért szállt szembe a nyilasokkal zsidó társainak védelmezőjeként, a Szociális Testvérekkel együtt, letéve immár örök fogadalmát. Íme, itt vagyok, engem küldj-kérte és Isten meghallgatta őt. 

Mindenki, aki azokban az időkben szembefordult a gyilkosokkal, tehát mindenki, aki keresztényként viselkedett, az életével játszott, így vált ő is hitének tanúsítójává. Kivitték őt is a Duna partjára védenceivel együtt és velük együtt gyilkolták meg. Ő mondhatta a zsoltár soraival, hogy még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek, mert Te Velem vagy. Nem hagyta cserben szerelmes, magányos Istenét 1944 telének rémséges Budapestjén.

Salkaházi Sára mindig ott volt élete mindössze 45 éve alatt, ahol egy kereszténynek lennie kellett. Szabad volt fiatalon és szabad volt, amikor Jézust választotta, mert csak szabad ember képes valódi választásra. Ő végiggondolta választása minden konzekvenciáját és úgy könyörgött, mint egykor Ábrahám is: Íme, itt vagyok. Engem küldj. A hit lovagja volt.

A katolikus egyház boldoggá avatta és a pesti rakpart egy része az ő nevét viseli. Követte, akiben hitt, úgy, ahogy nagyon kevesen voltak képesek rá. Él tovább azokban, akiket megmentett testvéreivel, minden utódukban. Tudta, amit a zsidó hagyomány tanít: minden emberre külön-külön igaz, hogy értük teremtetett a világ.

A Fáraó lányát, bár értelemszerűen nem volt zsidó, a zsidó hagyomány szerint a Jóisten örökbe fogadta, mert ő is örökbe fogadta Mózest, Bát Já, Isten lánya lett belőle. Salkaházi Sára is az volt, egyikeként a Világ Igazainak.

A zsidó hagyomány úgy tanítja, hogy Isten Jelenléte, a sekhiná munkál a világban. Salkaházi Sára életszentsége tanúsítja, hogy valóban, munkál.

Legyen áldás az emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Elérni Isten közelébe: a Sávuot ünnepe
Megemlékezések
Ő a humanista énünk – 90 éves lett Ferge Zsuzsa
Hírek, lapszemle
Elkészült a szegedi tűzfalfestmény: gyönyörű lett

Kommentek