Ruttkai Éva, egy régi nyár nagy-nagy színésznője

2017. Január 01. / 14:00


Ruttkai Éva, egy régi nyár nagy-nagy színésznője

Emlékeznek, amikor a Budapesti tavasz utolsó képkockáin feltűnik egy lélegzetelállítóan szép fiatal lány és újsággal a karján azt kiabálja, hogy itt a szabadság, megjelent a szabadság? Amikor a Szabadság, vagyis Ruttkai Éva vezeti a népet. 1927. december 31-én születetett.


Russ Évike három éves korában lépett fel először Lakner bácsi gyerekszínházában, ő nevezte el Ruttkainak is. Parancsolj velem, Tündérkirálynő-ezzel a mondattal debütált és úgy is lett: alighanem tényleg a megszólított Tündérkirálynő parancsolt vele a következő öt évtized minden percében.

Hevesi Sándor időben, még kislányként dicsérte meg azzal, hogy ha nem bízza el magát, nagyon jó színésznő lesz belőle és a dicséret jó időben lett mondva.

A Vígszínházban kezdett, ott szeretett bele a már emlegetett Budapesti Tavasz főszereplőjébe, Gábor Miklósba. Már az ő felesége volt, amikor A selejt bosszújában szocialista munkaerkölcsre nevelte a nála két és fél évtizeddel idősebb Latabár Kálmánt 1951-ben, aztán következett a Liliomfi párban Soós Imrével, a Budapesti Tavasz és az Egy pikoló világos. Ő volt az ’50-es évek filmvásznán a szépség, a remény, a jövő és az ifjúság. A megcsalatott és ezerszer elárult remény, de ez már nem az ő hibája volt.

A ’60-as években már az egész ország szerelmes volt belé és ekkor vált bájos tündérlánykából nagy színésznővé: hogy pontosan hogyan, azt a ’66-os Butaságom története mesélte el és még ugyanebben az évben leforgatta a két nagy Jókai-mozit, az Egy magyar nábobot és a Kárpáthy Zoltánt.

A Tanulmány a nőkről-ben már Latinovits Zoltán felesége volt, egy meglehetősen zaklatott házasságban: ilyen volt „igazi” együttlétük is. De azért mégis, ott van, ebben a filmben, az a furcsa kettős: Szeretni bolondulásig.

A csúcs, közös munkájuk csúcsa, persze, a magyar filmtörténet egyik hófödte hegycsúcsa is: a Szindbád. Kevesektől tanultunk annyit a fájdalmas szerelemről, mint éppen Ruttkai Évától és Latinovits Zoltántól.

És éppen ezért, valamint korai haláluk miatt nehezen felejthető a Kellér Dezső-nóta, amelyet közösen, egymásnak énekelnek: Hol van az a nyár, hol a régi szerelem?

Egyikőjük 40, a másikuk, Ruttkai Éva 30 éve ment el. Latinovits 85, Ruttkai 89 éves volna, ha még élnének. Még nyugodtan élhetnének. De hol az a budapesti tavasz és hol van az a nyár? Elsuhant már.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek