Magyarországra jöhet az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni munkacsoportja

2024. Január 28. / 13:28


Magyarországra jöhet az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni munkacsoportja

A héten ülésezett Brüsszelben az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatására kialakított uniós stratégiával foglalkozó munkacsoportja. A tanácskozáson részt vett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki többek között arról tárgyalt Katarina von Schnurbeinnel, a stratégia koordinátorával, hogy a magyar EU-elnökség idején nálunk ülésezzen a testület.

Az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatásával kapcsolatos uniós stratégia végrehajtásával foglalkozó munkacsoportja a héten ülésezett Brüsszelben. A tanácskozáson részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.

Az ülésen az uniós tagállamok az antiszemitizmus elleni stratégiáért felelős kormányzati-, valamint a tagállamok zsidóságát képviselő zsidó ernyőszervezetek képviselői vettek részt. Magyarország kormányát Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A megbeszélés fókuszában egyfelől a Hamász terrortámadásának nyomán elementáris erővel felszínre törő antiszemitizmus állt, annak hatásai a zsidó közösségekre, továbbá az online térben tapasztalható antiszemitizmus és dezinformáció elleni küzdelem.

A másik téma a holokauszthoz kapcsolódó emlékhelyek megőrzésének fontossága volt a jövő generáció számára. A holokauszt még létező emlékhelyei 80 évesek, vagy annál is régebbiek. Megőrzésük rendkívüli fontosságú, egyre kevesebb az élő szemtanú. Egyetlen helyszín sincs, amely valamilyen mértékben ne lenne veszélyben. A történelemhamisítás, a holokauszt-tagadás és relativizálás elleni küzdelem szempontjából sürgetően fontos, hogy ezek az emlékhelyek megmaradjanak és hitelesen mutassák be a Soá szörnyűségeit. 

Az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség) bemutatta az Emlékhely Megőrzési Kartáját (IHRA Charter for Safeguarding Sites) amely egy részletes, gyakorlati útmutató ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük.

A megbeszélés után „Emlékezés a múltra, a jövő alakítása” címmel tartottak konferenciát, amelyen a holokauszt emlékezetéről volt szó. Ennek keretében egy belga túlélő, Regina Sluszny mesélte el a történetét, akit egy belga keresztény család bújtatott.

A konferencia során dr. Grósz Andor külön megbeszélést folytatott Katarina von Schnurbeinnal, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős koordinátorával. A megbeszélésen az elnök meghívta a koordinátor asszonyt Magyarországra, továbbá felajánlotta a Mazsihisz segítségét és támogatását annak megvalósításához, hogy az idei magyar EU-elnökséghez kapcsolódva a munkacsoport következő ülését Magyarországon tartsák. 

 Grósz - Kovács_rezidencia.jpegA Mazsihisz elnöke a nagykövettel

A Mazsihisz elnökét udvariassági látogatáson fogadta brüsszeli rezidenciáján dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi és luxemburgi nagykövete. A diplomata beszámolt a nagykövetségnek a régióban élő magyar diaszpórával ápolt kacsolatairól, és kiemelte, hogy szoros kapcsolatban állnak a Belgiumban élő, magyar gyökerű zsidó közösséggel is.

Címlapkép: Katarina von Schnurbein és dr. Grósz Andor

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek