Címkék

Európai Unió

Mazsihisz hírek / 2023. Április 18. / 19:36

Katharina von Schnurbein gránátalmafát ültetett Heisler Andrással a Rumbach kertjében

A Mazsihisz meghívására Magyarországra látogatott hétvégén Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemért és a zsidó élet támogatásáért felelős koordinátora. Kétnapos látogatása során megbeszéléseket folytatott a Mazsihisz vezetőivel, köztük Heisler András elnökkel, zsidó közösségek és zsidó civil szervezetek képviselőivel, beszédet mondott az Élet Menetén és találkozott a magyar kormány képviselőivel is.

Zsidó világ / 2023. Március 16. / 18:02

Fontos kérdőív a zsidóságról – még 10 napunk van, hogy kitöltsük!

Még van 10 nap a beadási határidőig, ezért mindenkit, aki esetleg még nem tette meg, arra kérünk, hogy éljen a lehetőséggel. Minél többen válaszolunk a kérdésekre, annál hitelesebb képet kapunk a saját helyzetünkről és a közegről, amelyben élünk.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 16. / 10:13

Josep Borrell: Le kell állítani izraeli telepek építését palesztin területeken

– A palesztin területeken épített izraeli telepek a nemzetközi jog értelmében nem legálisak, a telepek építését, a palesztinok kilakoltatását és otthonaik lerombolását le kell állítani – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban. Hangsúlyozta: mivel az erőszak erősödik Izrael területén, minden félnek felelősen kell fogalmaznia a békét szolgáló változás megvalósulása érdekében.

Közélet / 2023. Január 25. / 18:48

Mától elindult az antiszemitizmusról szóló európai felmérés

Az Európai Unió (EU) Alapjogi Ügynöksége (FRA) mától elindította az antiszemitizmussal kapcsolatos, immár harmadik nagyszabású kontinentális felmérését az EU kiválasztott tagállamaiban. A kutatásban 16 év feletti, magukat zsidónak valló személyek vehetnek részt, akiket a környezetükben tapasztalt antiszemita jelenségekről kérdeznek.

Közélet / 2022. November 22. / 10:21

Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

Mint arról beszámoltunk: Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a közelmúltban Brüsszelben részt vett egy kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott tanácskozáson. Az egyik fórumon elhangzott: a feladat sürgető, hiszen Európa-szerte növekszik az antiszemitizmus, aminek megállítására nemzeti stratégiák kidolgozására és koordinált, átfogó cselekvésre van szükség.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 24. / 11:13

Az EU a kóser és a halal vágásról egyeztetett zsidó és muszlim vezetőkkel

Az EU vezető tisztviselői meghívták a zsidó és muzulmán közösségek vezetőit, hogy megvitassák rituális kóser és a halal vágások kérdését, amit egyes meghívottak a vallásszabadság biztosítása felé tett előrelépésként jellemeztek – írja az Euronews tudósítására és a The Times of Israel cikkére hivatkozva a Szombat. A megbeszélést az EU antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja, Katharina von Schnurbein hívta össze.

Hírek, lapszemle / 2022. Július 19. / 10:30

Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel, vagyis újra működni fog az EU-Izrael Társulási Tanács. Ez Jáir Lapid miniszterelnök munkájának eredménye, aki még külügyminiszterkor a Társulási Tanács újraindítását és az EU-val való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának. Az Új Kelet cikkét ajánljuk.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 02. / 11:29

Mazsihisz: Örvendetes, hogy a kormány minden fórumon támogatja Izraelt

A második ülését tartotta tegnap Brüsszelben az az európai uniós munkacsoport, amely az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó közösségi élet támogatásáról szóló EU-stratégia végrehajtására jött létre. A munkacsoport ülésén a magyar zsidó közösségeket Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, míg a magyar kormányt Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár képviselte.