Zsidó témájú sorozat szobafogság idejére: már megy az Unorthodox

2020. Március 29. / 10:28


Zsidó témájú sorozat szobafogság idejére: már megy az Unorthodox

Szerző: Kácsor Zsolt

Március 26-tól elérhető a Netflixen a cég saját gyártású minisorozata, az Unorthodox, amely egy williamsburgi (New York) haszid zsidó nő, Deborah Feldman önéletírásából készült. A most 36 éves nő a szatmári haszid közösségben született és nőtt fel, ám házasságkötése és gyermeke születése után otthagyta szűkebb és tágabb családját, jelenleg pedig Manhattanben él kevésbé szigorú szabályokat tartó zsidó nőként, és a fiát is zsidóként neveli.


Deborah Feldman részben magyar gyökerű, hiszen nagymamája magyar volt, akinek a családját a vészkorszakban pusztították el. Unorthodox címmel 2012-ben jelent meg önéletrajzi könyve, amelyben azt meséli el, hogy az ő tapasztalatai szerint milyen körülmények között él egy nő a szigorúan zárt szatmári haszid közösségben Williamsburgban. 

A könyve az elmúlt években rengeteg bírálatot kapott, s vélhetően ez vár a most bemutatott minisorozatra is, amely – ha nem is teljes egészében, de – Deborah Feldman története alapján készült. Igaz, a valósággal ellentétben a sorozatban a fiatal nő nem Manhattanba költözik a szakítás után, hanem Berlinbe. Erre vélhetően azért volt szükség, mert a minisorozat ötlete két német rendező – Alexa Karolinski és Anna Wagner – fejében született meg, akik a várható tiltakozásokat azzal igyekeznek lehűteni: nem stigmatizálni akarják a williamsburgi haszid zsidókat, hanem bemutatni az életüket. 

Érdekességként hadd említsük meg, hogy a sorozatban az egyik családtagot, Moisét az a Jeff Wilbusch alakítja, akit személyesen is érint a történet. A jelenleg Berlinben élő, de haifai születésű színész ugyanis szintén ultraortodox családban nőtt föl Izraelben, és a filmbéli feleséggel annyiban azonos a sorsa, hogy ő maga is otthagyta azt a zárt közösséget, ahol az életét le kellett volna élnie. 

Ha van Netflix előfizetésük, nézzék meg a sorozatot, míves, színvonalas munka – persze, azt nem tudhatjuk, hogy mi igaz belőle, s mi nem. Mindenesetre Deborah Feldman vállalja a tévés feldolgozást, ami azért nagy dolog tőle, mert a könyve 2012-es megjelenése óta sorra elhajtotta a megfilmesítés jogáért jelentkező filmeseket. 

(Címlapkép: részlet a sorozat plakátjából.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek