Zsidó témájú sorozat szobafogság idejére: már megy az Unorthodox

2020. Március 29. / 10:28


Zsidó témájú sorozat szobafogság idejére: már megy az Unorthodox

Szerző: Kácsor Zsolt

Március 26-tól elérhető a Netflixen a cég saját gyártású minisorozata, az Unorthodox, amely egy williamsburgi (New York) haszid zsidó nő, Deborah Feldman önéletírásából készült. A most 36 éves nő a szatmári haszid közösségben született és nőtt fel, ám házasságkötése és gyermeke születése után otthagyta szűkebb és tágabb családját, jelenleg pedig Manhattanben él kevésbé szigorú szabályokat tartó zsidó nőként, és a fiát is zsidóként neveli.


Deborah Feldman részben magyar gyökerű, hiszen nagymamája magyar volt, akinek a családját a vészkorszakban pusztították el. Unorthodox címmel 2012-ben jelent meg önéletrajzi könyve, amelyben azt meséli el, hogy az ő tapasztalatai szerint milyen körülmények között él egy nő a szigorúan zárt szatmári haszid közösségben Williamsburgban. 

A könyve az elmúlt években rengeteg bírálatot kapott, s vélhetően ez vár a most bemutatott minisorozatra is, amely – ha nem is teljes egészében, de – Deborah Feldman története alapján készült. Igaz, a valósággal ellentétben a sorozatban a fiatal nő nem Manhattanba költözik a szakítás után, hanem Berlinbe. Erre vélhetően azért volt szükség, mert a minisorozat ötlete két német rendező – Alexa Karolinski és Anna Wagner – fejében született meg, akik a várható tiltakozásokat azzal igyekeznek lehűteni: nem stigmatizálni akarják a williamsburgi haszid zsidókat, hanem bemutatni az életüket. 

Érdekességként hadd említsük meg, hogy a sorozatban az egyik családtagot, Moisét az a Jeff Wilbusch alakítja, akit személyesen is érint a történet. A jelenleg Berlinben élő, de haifai születésű színész ugyanis szintén ultraortodox családban nőtt föl Izraelben, és a filmbéli feleséggel annyiban azonos a sorsa, hogy ő maga is otthagyta azt a zárt közösséget, ahol az életét le kellett volna élnie. 

Ha van Netflix előfizetésük, nézzék meg a sorozatot, míves, színvonalas munka – persze, azt nem tudhatjuk, hogy mi igaz belőle, s mi nem. Mindenesetre Deborah Feldman vállalja a tévés feldolgozást, ami azért nagy dolog tőle, mert a könyve 2012-es megjelenése óta sorra elhajtotta a megfilmesítés jogáért jelentkező filmeseket. 

(Címlapkép: részlet a sorozat plakátjából.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hatosikreket szült egy zsidóasszony Strasbourgban
Koronavírus
Miért van maszk, ha nincs? – Kríziskulisszák 6.

Kommentek