KLEZMERÉSZ: Ismét klezmerünnep a zsidó fesztiválon

2021. Augusztus 19. / 13:56


KLEZMERÉSZ: Ismét klezmerünnep a zsidó fesztiválon

Szerző: Kácsor Zsolt

A KLEZMERÉSZ Együttes zenészei nemcsak a magyar klezmervilág oszlopos tagjai, hanem a Zsidó Kulturális Fesztivál törzsvendégei is. A tradicionális zsidó zenét játszó együttes természetesen a mostani fesztiválon is föllép, koncertjük augusztus 26-án, este 7 órakot kezdődik a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. S hogy mire számíthatunk tőlük? Régi rajongójukként ezt nagyon jól tudjuk, de azért egy villáminterjú erejéig megkérdeztük Garai Pétert, a Klezmerész dobosát.


– Tavaly lett volna a fennállásuk 15 éves jubileumi koncertje, ami a pandémia miatt elmaradt. Hogyan élték ezt meg lelkileg, s mi adott erőt a zenekarnak a pandémia alatti nehéz időszakban?
– Hát igen, a 15 éves. Nagyon készültünk sztárvendégünkkel, barátunkkal, Nógrádi Gergely főkántorral együtt és már a finisben voltunk. Alig két héttel a meghirdetett dátum előtt kaptuk a hírt, hogy a koncertet nem lehet megtartani. Természetesen az első reakció a megdöbbenés és az elkeseredés volt, azután a bizakodás, hogy mielőbb csak lesz lehetőség a megtartásra. Amikor rájöttünk, hogy ez hiú ábránd, kénytelenek voltunk tudomásul venni, hogy a következő jeles dátum a 20 éves lesz. Bár a pandémia idején sokáig próbálni sem tudtunk összejönni, rendszeresen on-line beszélgetéseket tartottunk, ahol személyes és szakmai témákat beszéltünk meg. Igy nem szakadt meg a kapcsolat az együttes tagjai között. Sőt, még egy olyan „karanténfelvétel” is született, amiben mindenki külön feljátszotta a saját szólamát és utólag összemixeltük. 

gp.jpgGarai Péter (Fotók: KLEZMERÉSZ/Facebook)

– Újdonság a legújabb lemezük, amely már a mostani koncerten is kapható lesz. Bemutatná pár mondatban ezt a korongot?
Klezmelodies című új CD-énk is a 15. jubileumi koncerten került volna bemutatásra. Számait a korábbi elvek szerint válogattuk össze: legyenek benne ismertebb és kevésbé ismert dalok, legyenek lendületesek és melankolikusabbak. Egy korábbi CD-inken megjelent számunk, a Bei mir ..., pedig új köntöst kapott. A CD külső megjelenése is újdonság: a korábbi borítókon és korongokon a fotók domináltak, ám ehhez a CD-hez egy festő házaspár barátunk, Soós Nóra és Győri Márton biztosította külcsínt.

– Milyen koncertre számíthatunk most, mi lesz műsoron?
– A műsort természetesen nem árulom el. CD-inkhez hasonlóan lesznek ismertebb és vadiúj számok, vérpezsdítő és andalító dallamok és egy kicsit megdolgoztatjuk a közönséget is. Aki járt már KLEZMERÉSZ koncerten, tudja, hogy itt részese a klezmer zene örömünnepének, aki először jön közénk, reméljük, magával fogja ragadni a hangulat.

– Most, hogy egyelőre vége a pandémiának, mennyi felkérést kaptak szereplésre, és hol, mikor láthatja önöket a közönség a következő hónapokban?
– Most néhány vidéki meghívásnak teszünk eleget, elsőként szeptember 18-án, Baján lépünk fel a könyvtárrá alakított zsinagóga kertjében. Felkérést kaptunk Bécsből is és készülünk a szokásos chanukai „rohamra".

A KLEZMERÉSZ koncertjéről ezen a linken olvashatnak részleteket, a Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programját pedig    ezen a honlapon  találják. Jó szórakozást!


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps
Zsidó világ
Radnóti főrabbi: I have a dream (Az álmok és a valóság)