Igazi ritkaságok a zsidó múzeum gyűjteményében

2019. Szeptember 08. / 13:06


Igazi ritkaságok a zsidó múzeum gyűjteményében

A képek igazi ritkaságok, hiszen azokban az években a megvilágításhoz még csak a természetes fényben bízhattak – írja Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője azokról az alkotásokról, amelyekkel idén gazdagodott az intézmény, s amelyekkel a 160 éve felavatott Dohány utcai zsinagógát köszönthetjük.


Mint megírtuk, százhatvan évvel ezelőtt, 1859. szeptemberében avatták föl a Dohány utcai zsinagógát. Ehhez kapcsolódva Toronyi Zsuzsanna, a Mazsihisz fenntartásában működő Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetője a Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyből kiderül: az intézmény gyűjteménye az idén három olyan tétellel gazdagodott, amelyekkel a 160 éve felavatott Dohány utcai zsinagógát köszönthetjük.

zsinagóga.jpgKarl Schumann színezett litográfiája

A pesti hitközség elöljárósága 1850. december 15-én határozta el, hogy a Dohány utcai telken reprezentatív, fényes kultusztemplomot épít. Több építészt felkértek a tervezésre, végül hosszú huzavona után a bécsi tempelgasse-i zsinagóga építőjét, a bécsi Ring főépítészét, Ludwig Förstert bízták meg a tervezéssel. Megbízásával a hitközség egyben a korszak legmodernebb műszaki megoldásai mellett voksolt: az épület vasszerkezettel épült meg, ami csodaszámba ment a korabeli Pesten. Az építész és a zsidó hitközség közötti elszámolási viták nyomán Förster 1857. november 15-én felmondta az együttműködést, ezért a zsinagógát már Feszl Frigyes közreműködésével fejezték be – olvasható a bejegyzésben.

zsinagóga2.jpgBelső fotó a zsinagógából

A múzeumba került képek kapcsán Toronyi Zsuzsanna azt írja: még Förster felmondása előtt készült a gyönyörű, színezett litográfia, amelyet a helyettese, Karl Schumann rajzolt, és Förster bécsi litográfiai intézetében sokszorosítottak. Néhány évvel később készítette a zsinagóga belső terét bemutató fényképfelvételeket Gévay Béla pesti fotográfus. A képek igazi ritkaságok, hiszen azokban az években a megvilágításhoz még csak a természetes fényben bízhattak, ezért a belső felvételek nagyon ritkák – zárul a Facebook-poszt.

zsinagóga3.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek