Egy élet: igaz történet a zsidó gyerekeket megmentő londoni brókerről

2024. Február 02. / 13:03


Egy élet: igaz történet a zsidó gyerekeket megmentő londoni brókerről

A múlt héten egy premier előtti zártkörű vetítésen már láthattuk a Zsifi szervezésében, és most február közepétől a mozilátogatók is megnézhetik James Hawes rendező Egy élet (One life) című filmjét. Az alkotás Sir Nicholas Winton (képünkön) történetéről szól, aki 669 gyermeket mentett meg a nácik elől. A főszereplő a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins

A One Life igaz történetet mesél el Sir Nicholas „Nicky” Wintonról, az Anthony Hopkins által alakított fiatal londoni brókerről, aki a második világháborút megelőző hónapokban 669 gyermeket mentett meg a náciktól. 

A tőzsdei brókerként dolgozó Nicky 1938 decemberében Prágába látogatott, ahol a nácik németországi és ausztriai térnyerése elől menekülő családokkal találkozott, akik kétségbeejtő körülmények között, szűkös búvóhelyeken és élelem nélkül, a náci invázió veszélye alatt éltek. Azonnal rájött, hogy versenyt kell futnia az idővel: hány gyermeket tud megmenteni azelőtt, hogy lezárnák a határokat? 

Ötven évvel később, 1988-ban járunk, és Nickyt kísérti azoknak a gyerekeknek a sorsa, akiket nem tudott biztonságba helyezni Angliában; folyamatosan magát hibáztatja, hogy mért nem tett többet a megmenetésükért. 

Csak akkor kezd végre megbékélni a bűntudattal és a gyásszal, amelyet öt évtizeden át hordozott magában, amikor a BBC televízió élő adásában, az Ez az élet! című műsorban megismerkedik néhány általa megmentett gyermekkel, akik azóta – neki köszönhetően – felnőttek.

A humanitárius tettei elismeréseként 2003-ban lovagi rangra emelt Sir Nicholas maga nem beszélt hősies cselekedetéről, így a mentőakciók története évtizedekig alig volt ismert.

Forrás: Zsifi/Színház online

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek