Ady-est a Bálint Házban – ki ne hagyják!

2019. Január 21. / 14:45


Ady-est a Bálint Házban – ki ne hagyják!

A száz évvel ezelőtt meghalt Ady Endrének szenteli sorozatindító, első rendezvényét a  Bálint Irodalmi Szalon, amely a jövőben a 20. századi magyar irodalom óriásait fogja megidézni a szövegeik és a róluk folytatott beszélgetések révén. Az Ady-est január 23-án, szerdán este fél 7-kor kezdődik a Bálint Házban (Budapest, Révay utca 16.).


Száz Év Ady Nélkül címmel várja a közönséget a most debütáló Bálint Irodalmi Szalon  a Bálint Házban, ahol a száz évvel ezelőtt, 1919. január 27-én elhunyt Ady Endre költőre, újságíróra emlékeznek az alakja és művei fölidézésével. A költőgéniuszra való emlékezés apropóján a rendezvényen szeretnék bemutatni a múlt századelő eszmei, közéleti és poétikai sokszínűségét is.

Az est előadója Diószegi Endre magyar-történelem szakos tanár, tankönyvíró, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke, számos televíziós ismeretterjesztő műsor (Repeta, Válaszd a Tudást) közreműködője,  a Sulinet Digitális Tudásbázis irodalmi részének szerzője és projektvezetője. Az Ady-esten Mészáros Melissza fuvolázik.

A jövőben havonta jelentkező  Bálint Irodalmi Szalon szervezője és ötletgazdája Szántó Eszter, aki a zsidó közösségi ház weboldalán így mutatkozik be: „A gimnáziumban meghatározó élményem volt Diószegi Endre, a Dió, irodalom órái. Akkor szerettem meg igazán az olvasást, pedig nem kímélt minket, rengeteget kellett olvasnunk és beszélgetnünk, vitatkoznunk az órákon. Megéltem, hogy lehetnek kérdéseim, megoszthatom a gondolataimat és mindig kapok választ. Jó visszagondolni azokra az órákra. Azt gondolom, hogy felnőttként is van miről beszélnünk, lehetnek kérdéseink és felfedezhetjük az olvasás élményét. Nagyon örültem, amikor a Dió rögtön igent mondott erre a lehetőségre.”

A szalonban a 20. századi magyar irodalom óriásait szeretnék megidézni szövegeik olvasásával és a róluk való beszélgetésekkel. Ám a rendezvények a szervezők szándéka szerint nem korlátozódnak egyszerű előadásokra: a szalon a szabad eszmecsere és gondolkodás helyszínévé szeretne válni, ahol helye van a vitának, a közönség észrevételeinek, a közös gondolkodásnak. A szerzők és műveik köré szerveződő beszélgetéseken kívül a Bálint Irodalmi Szalonban minden alkalommal kellemes zene, valamint – az irodalmi kávéházak hangulatát idéző – finom kávé várja a vendégeiket. 

A belépő 900 forint (diákoknak azonban ingyenes a részvétel).

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Schőner Alfréd kapta idén a Scheiber Sándor-díjat
Izrael
Ma este megműtik Benjamin Netanjahut
2024. Március 31. / 19:17

Ma este megműtik Benjamin Netanjahut