Lengyel holokauszttúlélő volt az új francia miniszterelnök-asszony apja

2022. Május 18. / 16:12


Lengyel holokauszttúlélő volt az új francia miniszterelnök-asszony apja

Élisabeth Borne személyében újra női miniszterelnöke van Franciaországnak. Borne – aki saját magát így definíálja: „egy nő a baloldalról" – egy lengyelországi zsidó menekült, Joseph Bornstein lányaként született 1961-ben Párizsban. Bornstein Franciaországban a náci megszállás alatt az ellenálláshoz csatlakozott, családja nagy részét azonban a nácik meggyilkolták: Auschwitzban ölték meg az apját, Zelig Bornsteint és egyik testvérét, Leont. 

Az április 24-én újabb öt évre megválasztott Emmanuel Macron francia államfő a héten a 61 éves Élisabeth Borne-t nevezte ki miniszterelnöknek, és  megbízta a kormányalakítással. Borne a francia állam második női miniszterelnöke: az első a szocialista Édith Cresson volt 1991-92-ben.

zb.jpgJoseph Bornstein (a kép bal szélén) az édesapjával és két fivérével

Élisabeth Borne édesapja, Joseph Borne egy lengyel zsidó családban született Zelig Bornstein fiaként, s volt két testvére is: Isaac és Leon. Az üldöztetések elől Joseph-nek sikerült elmenekülnie, ám Zelig és Leon Bornsteint a nácik deportálták és Auschwitzban meggyilkolták.

Élisabeth Borne évtizedek óta jelen van a francia közéletben: egy időben a francia vasúttársaság stratégiai igazgatója volt, majd a szocialista kormányok alatt különböző minisztériumokbandolgozott . Öt évvel ezelőtt lépett be Emmanuel Macron akkor frissen megalakított pártjába, s azóta az államfő összes kormányában miniszteri pozíciót töltött be: vezette a közlekedési és a környezetvédelmi  tárcát, legutóbb pedig szociális és munkaügyi miniszter volt.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Hegyi Iván: Apostol az apóstól
2022. Július 27. / 09:19

Hegyi Iván: Apostol az apóstól

Kultúra
Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!
2022. Június 26. / 15:22

Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!