Magyar volt a koronavírus első áldozata Izraelben

2020. Március 21. / 20:27


Magyar volt a koronavírus első áldozata Izraelben

A jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban meghalt az első beteg Izraelben az új koronavírustól – jelentette a helyi média szombaton. A The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint a 88 éves férfi Magyarországról származó holokauszt-túlélő volt, aki 1949-ben egyedül érkezett Izraelbe. 


A nyolcvannyolc éves, egyéb krónikus betegségekben is szenvedő Arie Even a Nofim nevű idősotthon lakója volt, ott kapta el a fertőzést kilenc nyugdíjas-társával és a személyzet több tagjával együtt az intézmény szociális munkásnőjétől, akit – mint utóbb kiderült – egy francia turista betegített meg.  Event egy héttel ezelőtt szállították súlyos légzési nehézségekkel kórházba a vesztegzár alá helyezett otthonból. Az otthon százhetven lakója már másfél hete vesztegzár alatt van.

Arie Even 1949-ben egyedül érkezett Izraelbe Magyarországról. Állami alkalmazottként dolgozott az adóhivatalban, és több alkalommal kiküldetésben volt a külügyminisztérium képviseletében külföldi országokban, feleségével együtt. Családja közleménye szerint „kedves és szeretett ember volt, teljes életet élt. Családcentrikus és erős ember volt egészen az utolsó pillanatáig. Örülünk, hogy élete utolsó négy évét ebben az idősek otthonában élte, nagyon szerette a helyet. Sajnáljuk, hogy utolsó napjaiban és pillanataiban megtiltották családtagjainak, hogy mellette álljanak. Köszönjük a Saáré Cedek kórház orvosi személyzetének az odaadó ápolást, az emberséget és az empátiát”.

Az egészségügyi minisztérium jelenleg hétszázöt ismert koronavírus fertőzöttet tart nyilván Izraelben, közülük tizenegyen kritikus állapotban, lélegeztetőgépen vannak, tizennyolcan pedig közepesen súlyosan betegedtek meg. Jelenleg huszonegy laboratóriumban ellenőrzik a napi 2200 tesztet, és még nem nyílt meg a hét tesztelőállomás a nagyvárosokban, elsősorban a mintavételhez szükséges eszközök hiányában.

(Címlapképen az idősotthon épülete. Fotó: The Times of Israel)

 (Forrás: MTI; Izraelinfo.com)  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Ma van a hatnapos háború évfordulója
2020. Június 05. / 09:15

Ma van a hatnapos háború évfordulója

Hírek, lapszemle
Nagyon érthető: egyre több iráni emigrálna Izraelbe

Kommentek