Mazsihisz: Melletted állunk, Izrael!

2023. Október 07. / 17:58


Mazsihisz: Melletted állunk, Izrael!

Szomorú hír miatt kell jelentkeznünk az ünnep idején. 

Brutális terrortámadás érte ma hajnalban Izraelt, a Gázai övezetből több mint ezer rakétát lőttek ki izraeli területekre, kifejezetten a polgári lakosságot célozva. A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig több mint 100 izraeli halálos és több mint 1000 sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elítéli azt a kiprovokálatlan támadást, amelyet a Gázai övezetet uraló terroristák indítottak ma hajnalban a szombatot és Szukot utolsó napját ünneplő békés civilek ellen, megöltek több mint 100 ártatlan embert, százakat megsebesítettek, túszokat ejtettek megsértve minden emberi- és nemzetközi normát.

Aljas, gyáva támadásuk kizárólag az ártatlan emberek meggyilkolását célozza, hiszen a civil lakosság ellen végrehajtott gyilkos támadások a valós erőviszonyokon semmit sem változtatnak.

A Mazsihisz az egész magyar zsidóság nevében teljes szolidaritásáról biztosítja Izrael Állam minden lakosát, különösen azokat a nőket és férfiakat, akik az izraeli hadsereg, a biztonsági erők tagjaiként, saját életük kockáztatásával védik otthonaikat, családjukat, gyerekeiket, a zsidó nép hazáját, és fővárosát Jeruzsálemet.

A Mazsihisz egyetért a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a terrorista támadást elítélő nyilatkozatával és felkéri Magyarország Kormányát, hogy adjon meg minden lehetséges diplomáciai, gazdasági és egyéb kétoldalú- és nemzetközi segítséget Izraelnek, hogy minél eredményesebben folytathassa önvédelmi harcát.

A Mazshisz nevében kérünk minden jó érzésű honfitársunkat, hogy imádkozzon mindazokért, akiknek az élete, családja, otthona ezekben a pillanatokban is veszélyben áll Izraelben. 

*

A mai napon a sábát ünnepének kimenetele után Dr. Semjén Zsolt telefonon kereste meg Prof. Dr. Grósz Andort, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét.

A miniszterelnök-helyettes, Magyarország kormánya és a Kereszténydemokrata Néppárt nevében határozottan elítélte az ártatlan emberéleteket követelő brutális terrortámadásokat, egyben együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította Izrael Állam népét.

Dr. Semjén Zsolt biztosította arról a Mazsihisz elnökét, hogy a magyarországi zsidó közösség számíthat a magyar kormány támogatására és kifejezte abbéli reményét, hogy a kialakult tragikus helyzet mielőbb békésen rendeződik. Hozzátette még, hogy Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki és részvétet nyilvánított Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.

*

Novák Katalin köztársasági elnök határozottan elítélte egy szombati üzenetében a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyvereseinek aznap reggeli támadását Izrael ellen, és Magyarország rendíthetetlen támogatásáról biztosította Izraelt.

„Határozottan elítélem az Izrael elleni támadást, amely halálos áldozatokat követelt. Magyarország megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Izraelt. Együttérzek Jichák Hercog izraeli államfővel és a zsidó néppel ezekben a nehéz órákban, és imáimba foglalom őket” - írta a magyar köztársasági elnök X-fiókjában (a korábbi Twitteren).

*

Orbán Viktor miniszterelnök az X-en szólalt meg az izraeli terrortámadással kapcsolatban, amelyben határozottan elítélte a történteket, egyúttal kifejezte együttérzését fejezte ki és részvétet nyilvánított Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek. „Gondolatainkban és imáinkban Izrael népével vagyunk ezekben a sötét órákban” – írta a magyar kormányfő.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek