Ciszjordánia: Izrael köszöni, Oroszország és Törökország bírálja az USA történelmi döntését

2019. November 19. / 16:45


Ciszjordánia: Izrael köszöni, Oroszország és Törökország bírálja az USA történelmi döntését

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Donald Trump amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Államok immár nem tekinti jogszerűtlennek a zsidó telepek építését a palesztin igazgatású Ciszjordániában. A török diplomácia vezetője azt közölte, hogy egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett, míg Moszkva a közel-keleti rendezés nemzetközi jogi alapjának lerombolására irányuló lépésként értékelte az amerikai döntést.


Mint ma beszámoltunk róla, az amerikai kormányzat többé nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket, holott az Egyesült Államok 1978 óta törvényellenesnek tartotta zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken.  A döntés komoly diplomáciai hullámverést keltett. 

A Trumppal folytatott telefonbeszélgetésben Netanjahu azt mondta, hogy a lépés „történelmi igazságtalanságot javított ki".  Twitter-üzenetében később Netanjahu azt írta: „valakinek ki kellett mondania az igazságot, és Trump elnök ezt megtette, amiként a Golán-fennsíkkal és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével is megtette". Az izraeli külügyminisztérium szerint mostantól fogva „nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére".  

A The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli honlap értesülése szerint izraeli vezető tisztviselők úgy vélik, hogy Trump csalódott Netanjahuban, mert a folyamatos belpolitikai patthelyzet – amelyet az okoz, hogy a megismételt választásokat követően sem sikerült kormányt alakítani – jelentősen késlelteti Washington régóta várt közel-keleti béketervének bemutatását. Egy nevének elhallgatását kérő, újságíróknak nyilatkozó vezető tisztviselő szerint az izraeli kormányfő hónapok óta próbálta elérni az amerikai politikai álláspont megváltoztatását a telepespolitikával kapcsolatban.

A ciszjordániai izraeli települések tanácsának vezetője, Oded Revivi úgy nyilatkozott a The Times of Israelnek, hogy David Friedman amerikai nagykövet – a telepesek ismert támogatója – személyesen segítette az amerikai döntés megszületését. 

Több jobboldali törvényhozó, köztük Ajelet Saked, az Új Jobboldal nevű párt második embere szerint a változás lökést adhat Ciszjordánia annektálásához. „Itt az ideje, hogy kiterjesszük szuverinitásunkat ezen közösségekre" – jelentette be közleményében a telepesekkel kapcsolatban Saked. „A zsidó népnek törvényes és morális joga van ősei hazájában élni"– tette hozzá. 

A Ciszjordánia területére a tervezett palesztin állam megteremtéséhez igényt tartó Palesztin Nemzeti Hatóság szerint az Egyesült Államok döntésével azt kockáztatja, hogy „a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel".  Washingtonnak „nincs joga és felhatalmazása arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket" – hangsúlyozza az az amerikai döntésről Rámalláhban kiadott állásfoglalás.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden hivatalos Twitter-fiókján kifogásolta Washington lépését. A török diplomácia vezetője bejegyzésében azt írta: egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett. A nemzetközi jog szempontjából semmilyen érvénnyel nem rendelkeznek a „kész tény" jellegű kijelentések – tette hozzá.

Kiélezi a palesztin-izraeli viszonyt, hogy Washington nem tekinti többé törvényellenesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – figyelmeztetett kedden kiadott állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.    A moszkvai diplomáciai tárca az amerikai döntést újabb, a közel-keleti rendezés nemzetközi jogi alapjának lerombolására irányuló lépésként értékelte. A dokumentum szerzői arra szólították fel az összes érintett felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek új, veszélyes eszkalációt provokálhatnak ki a régióban, és akadályozzák a közvetlen palesztin-izraeli párbeszéd felújításához szükséges feltételek megteremtését.

Az orosz elvi álláspont az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2334-es határozatában testesül meg, amely szerint zsidó telepek létesítése az 1967 óta megszállt palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet, törvénytelen, megsérti a nemzetközi jogot, valamint az egyik fő akadályt jelenti a kétállami elven alapuló palesztin-izraeli rendezés és az igazságos, tartós és átfogó közel-keleti béke útjában.

 A több évtizedes nemzetközi konszenzus értelmében telepek építése megszállt területeken nem egyeztethető össze a nemzetközi joggal. Jogvédők szerint a telepépítésekkel Izrael megváltoztatja a megszállt területek lakosságának összetételét, ami háborús bűnnek minősül. Az Európai Unió a zsidó telepeket nem ismeri el Izrael Állam részének.

Forrás: MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek