Károly herceg beszéde a brit zsidósághoz

2019. December 08. / 18:56


Károly herceg beszéde a brit zsidósághoz

Szerző: Kácsor Zsolt

A közelgő Hanuka alkalmából a brit királyi udvar ünnepséget rendezett a Buckingham-palotában, ahol Károly, Wales hercege mondott családi anekdotákkal fűszerezett, különösen meleg hangú beszédet.  Szarkasztikus humorral emlékeztetett rá, hogy amikor a parlamentben Disraeli miniszterelnököt kigúnyolták, ő így vágott vissza: „igen, én zsidó vagyok, de amikor a jelenlévő legméltóságosabb urak ősei még csak vademberként kegyeskedtek élni egy névtelen szigeten, az én felmenőim már papok voltak Salamon templomában”. 


A The Jewish Cronicle által publikált beszédében a trónörökös örömét fejezte ki, hogy a palotában köszöntheti a birodalom zsidóságának képviselőit, s együtt ünnepelheti velük a zsidó polgároknak az Egyesült Királyság jólétéhez, gazdagságához és boldogságához való hozzájárulását. 

Mint Károly herceg fogalmazott: „nincs az életnek olyan területe, ahol nemzetünk a zsidóságnál nagylelkűbb és hűségesebb társakra lelt volna, ezért örömmel ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak önöknek azért, amit tettek és tesznek a nemzeti és nemzetközi intézményekben, valamint a helyi közösségekben szerte az országban. Gyakran jellemzem az Egyesült Királyságot a közösségek közösségeként, amelynek  sokszínűségét az országot alkotó csoportok összessége adja, így lesz a teljes egész sokkal nagyszerűbb a saját elemeinél”. 

kár.jpgFotók: Board of Deputies

Wales hercege azt mondta: „a Korona és a zsidó közösség kapcsolata különleges és értékes, amit én abból a sajátos és személyes nézőpontból is megerősíthetek, hogy annak a ténynek a tudatában nőttem föl: a brit zsinagógákban évszázadok óta minden héten imádkoznak a családomért. S miképpen önök megemlékeznek a családomról, úgy mi is megemlékezünk most önökről, méghozzá önöket ünnepelve”. 

Károly nem csak a zsidóság neves képviselőit méltatta, akik tevékenységükkel segítettek jobbá formálni az országot, hanem azokat az egyszerű, névtelen embereket is, akik saját helyi közösségeik tartóoszlopai. Mint fogalmazott, utóbbiak vannak sokkal többen a mostani ünnepség vendéglistáján, amiért ő maga különösen hálás.

A trónörökös megemlékezett a Brit Birodalom nagy miniszterelnökéről, Benjamin Disraeliről, akit megkereszteltek ugyan, de aki soha nem tagadta meg zsidó gyökereit. Károly megjegyezte: „Disraeli azt mondta a szépmamámnak, Viktória királynőnek, hogy »én vagyok az üres lap az Ó- és az Újszövetség között«”. Emlékeztetett rá, hogy amikor az angol parlamentben Disraelit kigúnyolták, ő így vágott vissza: „igen, én zsidó vagyok, de amikor a jelenlévő legméltóságosabb urak ősei még csak vademberként kegyeskedtek élni egy névtelen szigeten, az én felmenőim már papok voltak Salamon templomában”. 

A herceg büszkén említette meg, hogy a nagymamája, Alíz görög hercegnő Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén van eltemetve. A hercegnő a Világ Igaza lett, hiszen amikor a nácik 1943-ban elfoglalták Athént, ő befogadott és megmentett egy zsidó családot. A trónörökös megosztotta a hallgatósággal azt a családi anekdotát, miszerint amikor Alíz hercegnő bejelentette, hogy Jeruzsálembe kíván temetkezni, az angol királyi családban mindenki meglepve kérdezte tőle, hogy mégis hogyan fogják látogatni a sírját? A nagymama erre azt válaszolta: „ez tökéletesen megoldható, hiszen nagyon jó a buszjárat Athénból!”. 

Beszédét a herceg úgy zárta: „a Tóra negyedik könyvében azt az isteni parancsot olvashatjuk, hogy válaszd az életet! Az Egyesült Királyság zsidó közössége teljes mértékben teljesítette ezt az isteni utasítást, s ezáltal a társadalmunk mérhetetlen módon gazdagodott. Itt az alkalom, hogy köszönetet mondjunk azért a barátságért, amit kialakítottunk, és azokért az értékekért, amelyeket mi mindannyian osztunk”. 

A teljes beszéd ide kattintva elolvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
15 legtöbbet instázott zsinagóga
2020. Június 29. / 11:54

15 legtöbbet instázott zsinagóga

Kommentek