Címkék

Sport

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:17

December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 20. / 09:14

Igazi hős volt a zsidó ökölvívó, akit egykori csapattársa juttatott haláltáborba

Az 1912-ben Amszterdamban zsidó családban született Ben Brilt az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolójaként jegyzik, aki olyannyira büszke volt zsidóságára, hogy az 1935-ös Makkabi Játékok után – ahol aranyérmet nyert – a ringben mindig olyan sportnadrágot viselt, amelyre Dávid-csillagot varrtak. Ben Brilt és családját éppen egyik volt csapattársa juttatta koncentrációs táborba. A Telex.hu cikkét ajánljuk.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 19. / 10:39

A „labdarúgás Schindlere" üldözöttek százait mentette – kivégzés volt a „jutalom"...

„A labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg” – írta Kertész Gézáról a La Gazzetta dello Sport. Itthon azt se tudják, Kertész Géza kicsoda – írja Hegyi Iván a Jelen hetilap legfrissebb számában. Kertész Géza (1894-1945) futballozott az FTC-ben, volt az Újpest edzője, majd Olaszországban edzőként szerzett hírnevet, Cataniában utcát is neveztek el róla. Idehaza emberek százait mentette a vészkorszakban, míg egy besúgó feljelentése nyomán kivégezték.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 13:21

Két év kihagyás után ismét Tolerancia Focikupát rendezett a Mazsihisz

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályákon immár ötödik alkalommal csaptak össze múlt vasárnap a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői, hogy a különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengés közepette mérkőzzenek meg egymással az egész országot átfogó Tolerancia Focikupa keretében.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 01. / 10:19

Ilyen még nem volt: Szerveződik a világ legnagyobb zsidó bringás eseménye

Szabó Gál Andrásról, a Budapest–Bamako-rali ötletgazdájáról, a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítójáról legutóbb akkor írtunk, amikor menekülteket tucatjait mentette Ukrajnából. Vele kapcsolatban az a legfrissebb hír, hogy a Maccabi Europe keretein belül kitalálta és javában szervezi az első Tour De Maccabit, amelyen a bringások Lengyelország, Szlovákia és Magyarország zsidósággal kapcsolatos helyeit, létesítményeit érintik Krakkótól Budapestig.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 28. / 18:45

V. Tolerancia Kupa: Felekezetek közötti nemes versengés a focipályán

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében a futballpályán immár ötödik alkalommal csapnak össze a hazai keresztény és zsidó felekezetek 14 és 10 év alatti képviselői az egész országot átfogó Tolerancia Kupa keretében. A különböző vallású gyerekek civilizált és baráti versengése a Merkapt Sportközpontban lesz (Budapest X. kerület, Maglódi út 12/a) jövő héten vasárnap, azaz szeptember 4-én.

Megemlékezések / 2022. Augusztus 26. / 09:02

Ötven éve ezen a napon kezdődött a tragikus müncheni olimpia

Az akkor még nyugat-németországi Münchenben éppen ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án kezdődött meg a XX. Nyári Olimpiai Játékok rendezvénysorozata, amely szörnyű tragédia emlékévé vált. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet az olimpiai faluban túszul ejtette az izraeli sportolókat, két izraelit a terroristák azonnal megöltek, további kilenc sportoló a túszok kiszabadítására irányuló tűzharcban vesztette életét.

Zsidó világ / 2022. Július 21. / 14:49

Maccabiah: Szépen gyűlnek a magyar érmek

Egy arannyal, négy ezüsttel, három bronzéremmel és két ötödik hellyel járultak hozzá a karatésok a magyar küldöttség eddigi sikereihez – írja a Maccabi VAC a hivatalos Facebook-oldalán az Izraelben zajló Maccabi Világjátékok magyar eredményeiről. Az éremtáblázatot továbbra is Izrael küldöttsége vezeti összesen 130 éremmel, amiből ötven arany, negyven-negyven pedig ezüst- és bronzérem.

Zsidó világ / 2022. Július 20. / 16:55

Maccabiah: Sterck Laura aranyérmes, gratulálunk!

Az Izraelben zajló Maccabi Világjátékokon a magyar küldöttség megszerezte a második aranyat: karatéban Sterck Laura (címlapképünkön piros színekben) állhatott a dobogó legfelső fokára. A nap másik jó híre, hogy junior atlétáink bronzérmesek lettek. Gratulálunk, hajrá, makkabeusok!

Zsidó világ / 2022. Július 18. / 22:07

Maccabiah: Megvan az első magyar arany, gratulálunk Várnai Viviennek!

A Maccabi VAC a hivatalos Facebook-oldalán tette közzé, hogy az Izraelben zajló Maccabi Világjátékokon a magyar küldöttség ma megszerezte az első aranyérmet. Várnai Vivien női párbajtőrben végzett a dobogó legfelső fokán. Mi is gratulálunk!

Zsidó világ / 2022. Július 15. / 09:35

Maccabiah: Videón a magyar csapat bevonulása az ünnepélyes megnyitón

Habár egyes sportágakban már korábban elkezdődtek az izraeli Maccabi Világjátékok bizonyos mérkőzései, a zsidó sport legnagyobb világeseményének számító Maccabiah ünnepélyes megnyitóját tegnap este tartották a jeruzsálemi Teddy Kollek Arénában. A magyar nagykövetség által megosztott videón mutatjuk a 100 fős magyar delegáció bevonulását. Sok sikert a magyar csapatnak!

Zsidó világ / 2022. Július 14. / 10:10

Maccabi Világjátékok: Izrael az élen egy aranyéremmel

Az izraeli világversenyen már megvannak az első érmek, s örömmel közöljük, hogy egyelőre Izrael áll az élen egy arannyal. Igaz, szívesen beszámoltunk volna egy magyar győzelemről is, de tegnap a magyar teremfoci-csapatunk sajnos 1:11-re kikapott. S éppen Izraeltől… Ettől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy a kiváló magyar delegáció szállítja majd az érmeket! Hajrá, makkabeusok!