Atyáink tanításai, avagy új kommentek az ősi hagyományhoz

2019. Augusztus 02. / 13:50


Atyáink tanításai, avagy új kommentek az ősi hagyományhoz

Szerző: Kácsor Zsolt

A Prae.hu művészeti portálon jelent meg egy míves recenzió  Az Atyák tanításai című könyvről, amely a Magvető Kiadó és a Mazsihisz közös kiadásában jelent meg. A kötet kommentárjainak szerzői: Bedő Viktória, Darvas István, Fináli Gábor, Fritz Zsuzsa, Toronyi Zsuzsanna, Verő Tamás.


Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben címmel írt recenziót Illyés Bence a Prae.hu művészeti portálon, amelyben többek között úgy fogalmaz: a  nagyközönség számára alighanem ismeretlen a kötet alapját képező Pirkei Avot mibenléte, ezért egy rövid bevezetővel elhelyeznénk a könyvet a judaizmus és a zsidó vallási irodalom igen gazdag tengerében. Az Atyák Tanításai a Talmud több ezer oldalas szöveggyűjteményében alkot egy kis és különálló fejezetet, amely nagyban eltér a kötet egyéb részeitől tartalmában és mondanivalójában egyaránt. 

Amíg ugyanis a talmudi szövegek nagyjából két csoportra, halachikus, vagyis vallási törvényeket értelmező és azokon vitázó, valamint aggádikus, azaz a törvényekhez többé vagy kevésbé kapcsolódó történeteket, legendákat elmesélő szövegekre oszthatóak, addig az Atyák tanításai ezek egyikébe sem illeszkedik. 

1671863.jpg

A Pirkei Avot a talmudi szövegek közül egyedüliként nem foglalkozik vallásjoggal, inkább a vallási gyakorlatok mögött meghúzódó filozofikus elveket igyekszik megfogalmazni, és olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, mint például hogy mi a jó és ideális élet és mik az ember kívánatos tulajdonságai. 

A kötetben elsősorban rövid, tömör bölcsességeket, erkölcsi tanításokat, nagy mondásokat, vagy, ha úgy tetszik, világmegfejtéseket olvashatunk a II-III. század környékén élt rabbiktól, amelyek üzenete a Talmud többi könyvével szemben jóval univerzálisabb és messze túlmutat a zsidó vallási élet kérdésein.Az univerzalitásra törekvés és a hagyomány újraértelmezése, modernizálása a szöveg kommentelésével – nem feltétlenül a szigorúan vett vallási értelmezések keretein belül maradva – tudatos módon követi a magyarországi neológ zsidóság hagyományait is. 

A 19. században a németországi reform mozgalmak hatására elindult és máig a magyar zsidóságot nagyrészt lefedő neológia ugyanis már a kezdetektől alapvető célkitűzésének tekintette a zsidóság közelítését a többségi társadalomhoz, többek között a vallási hagyományok univerzalista és a modernitás keretei közötti újraértelmezésével. 

A neológiát jelenleg képviselő és hasonló alapokon álló Mazsihisz-Magvető jelen kiadványa éppen ezért kettős irányú: egyrészt a hagyomány értelmezhetőségének sokféleségét és újraértelmezését kínálja a tanulni vágyó zsidó közösségnek, másrészt a zsidóság egyetemes tanításait és diverzitását, sokrétűségét is meg kívánja mutatni a nagyobb közönség számára.A zsidó vallási textuális hagyomány egyik egyedi metódusa a szövegek egymásra épülése, amely során az alapszövegre reflektáló kommentárok és az azokat értelmező szuperkommentárok (és így tovább...) alkotnak egy egységes, egymással interakcióban álló szövegkorpuszt, amely évszázadokon, sőt évezredeken is átnyúlhat.

Az Atyák tanításai kötet ezt a máig élő hagyományt alkalmazza a majd’ kétezer éves aforizmákhoz írt kommentárokkal, amelyek egyrészt segítik megérteni az olvasó számára azt a kontextust, amiben az Pirkei Avot íródott, valamint a modern ember számára is releváns üzenetek kiolvasásában is segítséget nyújtanak.

A teljes írás ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma temetik Szebeni András fotőművészt a Kozma utcai temetőben
Koronavírus
Vírushelyzet: Izrael behúzza a kéziféket
2020. Szeptember 24. / 16:33

Vírushelyzet: Izrael behúzza a kéziféket

Kommentek