A Mazsihisz elnöke a Magyar Hangnak: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

2023. November 21. / 10:07


A Mazsihisz elnöke a Magyar Hangnak: Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja

– Nyugodtan élhetünk, nincs okunk rettegni. Azt gondolom, hogy ma jobb Magyarországon zsidónak lenni, mint egy sor európai országban, vagy akár az Amerikai Egyesült Államokban – fejtette ki a Magyar Hangnak adott interjújában dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke. A Köves Slomó által vezetett EMIH-re utalva megjegyezte: hegemóniára törekvő szemléletmódot alkalmaznak, amely nem szolgálja a felekezetek közötti nyugalmat és megbékélést.

A Magyar Hangban olvasható „Ez a civilizált emberiség és a terrorizmus háborúja" című interjúban dr. Grósz Andor elmondta: a magyar kormánynak az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos álláspontja a zsidóság számára pozitív irányvonal, amely a progressziót képviseli, nem pedig a visszalépést, amire sajnos szép számmal látunk példát a nyugati világban. A magyar kormány Izrael-politikájáról szólva kijelentette: „ha más kormányok is így viszonyulnának Izraelhez, az áhított béke iránti vágyunkban talán már előrébb járnánk".

Az elnök a lapnak kifejtette: „a mostani háború a jellegét, módszereit, és formáját tekintve elüt a korábbi konfliktusoktól, amelyeket Izrael megélt az elmúlt évtizedek során. Eddig más országok hadseregei harcoltak Izrael állam hadseregével, vagyis elsősorban a hadműveletek döntötték el az adott konfliktus végkimenetelét. Most azonban egy terrorszervezet támadta meg Izraelt: nem válogatva, a civil lakosságot tették célponttá". 

Hozzátette: „egy háború során sajnos kialakulhat olyan helyzet, amikor civilek esnek áldozatul. De rögzíteni kell egy fontos különbséget: míg a Hamász Izrael népe, a zsidóság ellen hirdetett háborút, Izrael ellentámadásai nem a palesztin népet célozzák, hanem a terroristákat".

Grósz Andor reagált Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának kritikus észrevételeire is, miszerint a Mazsihisz az áldozati szerepre alapozza identitásmodelljét. 

Az elnök elmondta: „mi a magunk részéről szeretnénk véget vetni a nyilatkozatháborúnak és szeretnénk úrrá lenni a zsidó felekezetek közötti feszültségnek. Figyelembe kell vennünk, hogy nem szabad más felekezetek rovására megvalósítani a céljainkat és ugyanezt mi is elvárjuk a többi zsidó felekezettől. Elvárjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a mi megközelítésünket, például a holokauszttal kapcsolatban. Az ön által idézett észrevétel, úgy gondolom, rendkívül egyoldalú és egysíkú. Világosan látszik, hogy tudatosan egy hegemóniára törekvő szemléletmódot alkalmaz, amely nem szolgálja a felekezetek közötti nyugalmat és megbékélést. Hiszen azt akarja láttatni, mintha az EMIH kijelölné magát a magyarországi zsidóság egyetlen progresszív, jövőt építő képviselőjének. De ez nem igaz, mi teljesen más perspektívából közelítjük meg a hazai zsidóság képviseletének kérdését".

Ennek kapcsán a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: „a mi stratégiánk és céljaink alapja, hogy rendelkezünk egy olyan intézményi struktúrával, amely más zsidó felekezeteknek nincs, és büszkék vagyunk egyházunk százötven éves történelmére, amelyre építhetünk. Mi nem 30 évvel ezelőtt érkeztünk az országba; mi az őseinkkel együtt élünk ebben a társadalomban immár többszáz éve, történelmi és kulturális beágyazottságunk tehát nagyon is valós. Mindez igenis fontos alap, amikor a jövőbe tekintünk. Ezt szem előtt tartva építünk stratégiát többek között a fiatalsággal kapcsolatos tevékenységeinkre, a szekuláris zsidóság megszólítására, a vallási életünk erősítésére és hitünk mélyítésére is. Olyan intézményeket hozunk létre, mint a hamarosan megalakuló Zsidó Kulturális és Ifjúsági Központ. Arra törekszünk, hogy olyan közösséget építsünk, amely az őseink által az elmúlt százötven év során létrehozott értékeket továbbviszi".

A Magyar Hang a fentieken kívül még arról faggata a Mazsihisz elnökét: 

– mi a véleménye arról, hogy a Türk Tanács ülésén és azt követően is Orbán Viktor szó nélkül hagyta Erdoğan török elnök Izrael-ellenes megnyilvánulását és azt, hogy a klub tagjai támogatják a Hamász törekvéseit?;
– zavarja-e, hogy a Mi Hazánk és Lázár János miniszter rehabilitálná Horthy Miklóst?;
– milyen feladatokat lát a Mazsihisz előtt?;
– osztja-e Radnóti Zoltán főrabbi azon álláspontját, aki szerint az EMIH a „lubavicsi haszid szekta magyar leányvállalata és 100 százalékig NER-kompatibilis”?

A teljes interjú a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában található, ez a lapszám november 23-ig kapható. A cikk (előfizetés ellenében) elolvasható a Magyar Hang online felületén is.

Címlapfotó: Magyar Hang/Beliczay László

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek