Múzeumok éjszakája – titkos találkozások a múzeumban

2021. Június 21. / 11:52


Múzeumok éjszakája – titkos találkozások a múzeumban

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Zsidó Múzeuma és Levéltára idén újra a már megszokott színes programokkal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatában. Este 10 órától várjuk Önöket, hogy töltsünk el közösen egy éjszakát a zsidónegyedben.

Az éjszaka során a Goldmark teremben a Rumbach zsinagógában rendezett Politzer Saga című családtörténeti kiállításunk filmjeivel várjuk Önöket de lesznek tematikus tárlatvezetések, könyvvárás és zsidónegyed séták is.

Hagyományainknak megfelelően közös szombat búcsúztató (havdala) szertartással kezdünk, Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével.

Az alkalomra speciális fény-installációval berendezett kiállítóterekben a Titkos találkozások című rendhagyó tárlatvezetéseken egy-egy különleges tárgy titkait fejtjük fel.

A filmvetítéseknek helyet adó Goldmark terem előterében könyvvásárt tartunk, ahol akár régebbi, mára ritkaságnak számító kincsekre is bukkanhatnak.

A programokhoz kvíz kapcsolódik – a kérdésekre a válaszokat a tárlatvezetéseken, vagy online tartalmaink között keresgélve fejthetik meg.

A program zárásaként a héber naptárhoz kapcsolódóan Tammuz 17-e történetét ismerhetik meg a kitartó látogatók Frölich Róbert tanításában.

A programokon résztvevők számára a Múzeumok Éjszakáját követő héten speciális online programokat kínálunk.

A programokra előzetes regisztrációt kérünk. A filmvetítésen egyidőben 70 fő, az egyes tárlatvezetéseken 20-20 főt tudunk fogadni.

A PROGRAMOKRA REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

TERVEZETT PROGRAM

22:00 óra: Múzeum előtti tér Közös szombat búcsúztató (havdala) szertartás a téren a Dohány körzet tagjaival, Dr. Frölich Róbert országos főrabbi vezetésével

22.30 – 23.45 óra: Goldmark terem
A Politzer Saga – filmvetítés

22.30 – 23.45 óra
Zsidónegyed 
​Rendhagyó éjszakai zsidónegyed séták a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével.

22.30 – 00.00 Múzeum óra
Titkos találkozások: tematikus tárlatvezetések 

Apró betűk titkai
Nemecsek Panni tárlatvezetése egy különleges sivviti tábláról (22:30-23:00) Varázslatos titkokat rejtő mikrográfiás ábrázolásaink világába invitáljuk látogatóinkat. A szent szövegeket nagyon apró betűkkel írva különféle absztrakt, növényi, állati vagy emberi figurákká rendező mikrográfia varázslatosságát gyűjteményünk egyik lebilincselő tárgya fedi majd fel az érdeklődők előtt.

Mózes a kőtáblákkal és szarvakkal / 22.30-23.00 óra
Bánfalvi-Orosz Eszter tárlatvezetése egy meglepő mizrah-tábláról Mózes felszarvazva? Emberábrázolás - akkor mi a helyzet a (zsidó) művészettel? Kulturális kölcsönhatások és egy fordítási hiba nyomában …

Egy nagyon várt vendég helye / 23.00-23.30 óra
Nemecsek Panni tárlatvezetése Elijáhu székéről. Lehetséges a zsidó nép múltjának, jelenének és jövőjének összekapcsolása a térben? Amennyiben igen, hol található ez a hely és kik azok, akik részvételére a hagyomány nélkülözhetetlen vendégekként tart igényt, ahhoz, hogy ez a kapcsolódás egy szertartás formájában létrejöhessen? És melyik ez a szertartás, amelynek rituáléit a népi hiedelmek és legendák, démonok és ártó szellemek távoltartásának fontossága legalább olyannyira formálta mint a rabbik körültekintő szabályozásai? Tárlatvezetésünk során ezekre az izgalmas kérdésekre a történelem során adott válaszok közül többet is idézünk, melyek további izgalmas kérdéshez vezetnek.

Az Örökkévaló helye / 23.00-23.30 óra
Toronyi Zsuzsanna tárlatvezetése egy tóraszekrény függönyről. Az Örökkévaló jelenlétének szimbolikája, a 18. századi szövegértelmezési hagyomány vizuális megjelenése a zsinagógákban.

Mi van a szekrényben? / 23.30-00.00 óra
Bánfalvi-Orosz Eszter tárlatvezetése a köpcsényi tóraszekrényről. Frigyláda és frigyszekrény. Kőtáblák és Tóratekercs. Köpcsény vagy Kittsee? Egy szekrény legendája, és a “hozzá tartozó” Tórafüggönyök titkai. Mit takarnak?

Zsuzsanna és a vének / 23.30-00.00 óra
Toronyi Zsuzsanna tárlatvezetése Róna József szobráról. Zsidó alkotó szobra egy zsidó történetről: zsidó művészet?  Egy elrejtett márványszobor titkai.

Éjfélkor – Múzeum
Közös tanulás Tammuz 17-ről Frölich Róbert főrabbival (Misna Taanit 4:6)

Könyvvásár
Az egész este során: Judaika témájú könyvek vására

22.30, 23.00, 23.30 óra / Rendhagyó éjszakai zsidónegyed séták a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével.
Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy június 25. péntek (10:00) óráig regisztráljon.
A séták a Goldmark terem elől indulnak (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
A SÉTÁKRA REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

Látogatási szabályok 
A vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár területére jelenleg csak a COVID-19 ellen védett személyek (védettségi igazolvány birtokában) és a felügyeletükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek léphetnek be. A rendelet kötelez bennünket ennek ellenőrzésére, ezért sajnos nem áll módunkban beengedni azokat, akik nem tudják felmutatni a magyar hatóság által kiállított (illetve elfogadott külföldi) védettségi igazolványukat. A középiskolás korúaknak védettségi igazolvány nélkül az életkorukat kell igazolniuk, és csak védett felnőtt felügyeletében léphetnek be. A védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a védőoltást igazoló hivatalos applikációval (EESZT) igazolja. Kérjük, hogy feltétlenül hozzák magukkal védettségi igazolványukat és személyazonosságot igazoló fényképes okmányukat! A programokra a létszámkorlátozás miatt előzetes regisztrációt kérünk. 

+ 1 fontos kérés: 
Kérjük támogassa Múzeumunkat azzal, hogy nálunk vásárolja meg az összes Múzeumok Éjszakája rendezvényre érvényes karszalagját elővételben! A karszalagok megvásárolhatóak a Síp utca 12-ben, a Kóser Deli üzletben. És ha már arra járnak, egyenek egy finom sütit is! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek