A Mazsihisz képviselői a beeri kibucnak ajándékot küldő Csia Lajos iskolában

2024. Június 24. / 09:50


A Mazsihisz képviselői a beeri kibucnak ajándékot küldő Csia Lajos iskolában

– Szeretünk titeket – írták izraeli diáktársaiknak a budapesti Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói egy nagyméretű rajzra, amelyet a Mazsihisz delegációja idén személyesen vitt el az október 7-én megtámadott beeri kibucba. Az iskolában most látogatást tett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa kíséretében.

Mint arról a Mazsihisz.hu annak idején beszámolt: az október 7-én Izraelben lezajlott brutális támadás után egy 8-10 éves kisiskolás gyerekekből álló csoport a kísérő tanítónénikkel együtt felkereste a Dohány utcai zsinagógát, ahol átadták egy, a gyerekek által rajzolt plakátot, amelyen a kisgyerekek kiálltak Izrael és a zsidó nép mellett. „Szeretünk titeket” – írták. 

iskolasok3.jpg

A Mazsihisz a terrortámadás után szoros kapcsolatot épített ki az egyik legtöbbet szenvedett kibuccal. Mester Tamásnak, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének ötlete volt, hogy a magyar zsidó közösség indítson gyűjtést izraeli testvéreink számára, majd ennek alapján az a döntés született, hogy az adományt a beeri kibuc kapja meg. Az összegyűlt összeget a BZSH és a Mazsihisz jelentős összeggel kiegészítette, majd 2024 tavaszán a dr. Grósz Andor által vezetett delegáció vitte el a helyszínre. 

Ilyen előzmények után látogatta meg a Magyar Pünkösdi Egyház fenntartásában működő Csia Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát a Mazsihisz elnöke és Répás Péter, a Mazsihisz munkatársa , aki az első pillanatoktól részese volt annak a projektnek, amelynek eredményeképpen a budapesti diákok ajándéka eljutott Izraelbe. (Az iskola névadójáról tudni kell, hogy Csia Lajos református lelkész üldözött zsidókat bújtatott a vészkorszakban, és felszólalt az korlátozó intézkedések ellen.)

MAZS20240619011_small.jpg

A vendégeket az egyház és az iskola vezetői mellett a diákok köszöntötték. A másodikosok Hora táncot és modern táncokat mutattak be, és színpadi művet is előadtak. A találkozón dr. Grósz Andor megköszönte a gyerekeknek az ismeretlen társaik mellett való kiállását, majd ajándékokat adott át, köztük – szigorúan a menza utáni desszertként – hagyományos zsidó süteményt, flódnit. 

MAZS20240619020_small.jpg

Ezután a Mazsihisz képviselői megbeszélést folytattak Novákné Tömösközy Etelka igazgatóval, Kecskés D. Emese igazgatóhelyettessel, valamint Óvári Róbert alelnökkel, Szentesi Zoltán intézményi lelkészi kordinátorral, dr. Kecskés D. Gusztáv tudományos főmunkatárssal (MTA) és Novák Géza oktatási főigazgatóval. 

MAZS20240619015_small.jpg

A megbeszélésen a Mazsihisz elnöke hangsúlyozta: az iskola gesztusa messze túlmutat egyszeri eseményen, annál is inkább, mert izraeli közéleti szereplők szerint a Zsidó Állam számára nagyon fontos a világ közvéleményének Izrael mellett való kiállása. Hozzátette: az iskola diákjainak felemelő gesztusáról beszámolt a múlt héten Budapesten járt Jiszráel Kac izraeli külügyminiszternek. 

MAZS20240619001_small.jpg

Dr. Grósz Andor a beszélgetés során felajánlotta a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár segítségét Csia Lajos lekész Világ Igaza díjra való esetleges felterjesztéséhez, és támogatást ajánlott az iskolai könyvtár bővítéséhez.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek