A Mazsihisz segélykérő vonalának végén: dr. Gádorné Wéber Ágnes

2020. Április 14. / 10:05


A Mazsihisz segélykérő vonalának végén: dr. Gádorné Wéber Ágnes

Szerző: Kácsor Zsolt

Közösségszervezőként végzett az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen, jelenleg a szenvedélybeteg fiatalokkal foglalkozó Megálló Csoport Alapítvány operatív- és pénzügyi vezetője. Dr. Gádorné Wéber Ágnes az elmúlt időszakban azonban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azon önkénteseinek munkáját erősíti, akiknek közsségünk tagjai a koronavírusfertőzés okozta helyzet leküzdésével kapcsolatos segítséget köszönhetik. Az önkéntesek közül elsőként Rádi Angélával beszélgettünk, most pedig az Ágnessel készült telefonos interjúnkat olvashatják. 


– Mikor kapcsolódtál be a mostani önkéntes munkába, s milyen céllal?

– Ez kissé összetett az én esetemben, ugyanis önkéntesként eléggé régóta tagja vagyok a Mazsihisz krízismenedzsment csoportjának, úgyhogy az elmúlt években részt vettem már több képzésen és gyakorlaton is. Ami konkrétan a koronavírussal kapcsolatos önkéntes munkámat illeti, azt március 18-án reggel kezdtem, amikor elindítottuk az információs- és segítségkérő telefonvonalunkat, aminek én lettem a koordinátora. Igaz, ez nem akkor derült ki, már hetekkel ezelőtt tudtam, hogy ezt a koordinációs munkát fogom végezni, hiszen a krízismenedzsment korábbi ülésein folyamatosan szóba került a koronavírus terjedése, emlékszem, hogy már februárban beszéltünk róla egy megbeszélésen, azokban a napokban, amikor Kínában tombolt a járvány.

– Miből áll a munkád?

– Én magam gyakorlatilag reggel 9-től este 19 óráig, napi tíz órában elérhető vagyok, mivel a nálam lévő készülékre, hozzám jönnek be a segítségkérő  telefonhívások. Egy nyolc fős önkéntes csapat van mellettem, beosztás szerint dolgozunk, egy internetes platformon látom, hogy éppen ki van ügyeletben, és  az aktuális beosztás szerint irányítom a hívást az éppen ügyeletben lévő önkéntesnek. A telefonos csapatunkban egy-egy ember nagyjából két órát dolgozik, hiszen megterhelő volna egész nap egyetlen embernek feldolgoznia a hívásokat. Természetesen én magam is benne vagyok a beosztásban, tehát vannak olyan órák, amikor én segítek információkkal a telefonálóknak. Ezúton is köszönöm az önkéntes csapatom tagjainak a munkát, mert csak együtt megy!

ági2.JPGDr. Gádorné Wéber Ágnes

– Sábeszkor is fogadtok hívásokat?

– Először voltak bennem ezzel kapcsolatban aggályok, hiszen a sabesz nem arra való, hogy telefonokat és számítógépes kütyüket használjon az ember. De miután a krízismenedzsment minden feladatára érvényes a pikuáh nefes, vagyis az életmentés elsődlegességének szabálya, túltettem magam a szombatszegésen, és fogadok hívásokat sábeszkor is. 

– Mi tehát az az információs- és segítségkérő telefonszám, amin téged el lehet érni?

– Ez a számunk: +36-30-541-8771. 

– Mit javasolsz, milyen esetekben hívjuk ezt a számot?

– Elsősorban olyan esetben, amikor az önkénteseink segíteni tudnak bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, olyan esetekben tehát, amikor segítségnyújtásra van szükség. De hívhatnak minket információkéréssel is, van például egy négy oldalas, folyamatosan frissülő egészségügyi kisokosunk, ha tehát valaki azt kérdezi tőlünk, hogy mik a vírusfertőzés főbb tünetei, akkor e dokumentum alapján el tudjuk mondani. Felhívnám a figyelmet arra, hogy mi nem orvosok vagyunk, nem adhatunk orvosi jellegű szaktanácsot, viszont meg tudjuk mondani, hogy szükség esetén hová kell fordulni. Rengeteg hívásunk volt múlt héten idős emberektől, akik nem tudtak kimozdulni otthonról, s aggódtak, hogyan fog eljutni hozzájuk a pészachi macesz. Nekik is segítettünk.

– Mit javasolsz, hogyan üssük el az időt szobafogság idején? Te például mit csinálsz szabadidőben?

– Szerencsére mind az én, mind a férjem (Gádor György – KZS) szülei élnek még, szóval ha van szabadidőnk, akkor a velük való törődés az első. Ami az igazi szabadidőt illeti: most eljutottam odáig, hogy végre tudok könyveket olvasni, ezt mindenkinek javaslom ahelyett, hogy folyton a koronavírussal kapcsolatos híreket bújjuk a neten. Igyekszem pozitív dolgokkal lekötni magam, sokat beszélünk online olyan barátainkkal, akikre korábban nem jutott annyi idő, amennyi kellett volna. S nem szeretném kihagyni a főzést sem, hiszen a férjemmel szeretünk különleges falatokat előállítani.

– Igen, a Facebookon a múltkor láttam egy fantasztikus lazacos, mozzarellás szendvicset tőletek, aztán meg egy sült gombás, sült paradicsomos szépséget…

– Az olasz konyha hívei vagyunk, s kiéljük magunkat a főzésben, sütésben. Valamelyik reggel például rote grützét csináltam bogyósgyümölcsökből. Ami az olasz ételeket illeti, munkálkodott bennünk az olaszok iránt érzett szolidaritás, hiszen nagyon szeretjük azt az országot. Ha pészach után valaki ki akarja próbálni a paradicsomos sült gombát, gyorsan elmondom a receptet: egy tepsit megolajozunk olívával, durvára őrölt sóval meghintjük,  rádobjuk az összedarabolt laskagombát, megint jöhet egy kis olívaolaj, egy kevés durva szemű só, egész paradicsomok, aztán sok-sok parmezán. Jó forró sütőben negyed óra alatt kész. Jó étvágyat hozzá!

(Címlapkép: Geralt/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek