Címkék

Miskolci Zsidó Hitközség

Mazsihisz hírek / 2023. Március 13. / 14:33

Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc

Pár éve, amikor Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki hitközségeket meglátogató útja során a Miskolci Zsidó Hitközségnél járt, a helyiek azt kérték tőle: ígérjen valamit. Nem szoktam vaktában ígérgetni, válaszolta az elnök, de a miskolciak ragaszkodtak hozzá, hogy ez esetben tegyen kivételt. Jó, akkor megígérem, hogy szerzek nektek egy új Tóra-tekercset, válaszolta Heisler András. Az ígéret múlt héten (szinte az utolsó pillanatban): teljesült.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 17. / 11:42

Miskolc: A haszidizmusról tartott előadást Markovics Zsolt főrabbi

– A haszid zsidók vallási életének középpontjában a rebbe, a cadik, a csodarabbi áll, akihez tömegével zarándokolnak a hívek, hogy lelki bajaikra gyógyírt, anyagi gondjaikra bölcs tanácsokat kapjanak – többek között erről is beszélt Markovics Zsolt főrabbi a Miskolci Zsidó Múzeum Baráti Kör legutóbbi rendezvényén. Az eseményen részt vett Rozgonyi István, Bodrogkeresztur polgármestere is.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 25. / 17:26

Miskolc főépítésze: Meg kell óvni a város zsidó örökségét

Szunyogh László miskolci főépítész előadásával folytatódott a miskolci zsidó múzeum baráti körének előadássorozata a Kazinczy utcai zsinagógához tartozó közösségi ház nagytermében. A program Kerényi László Miskolci zsidóság című filmjének levetítésével kezdődött, amely a miskolci zsidóság történelméről és jelenkori mindennapjairól szólt.

Hírek, lapszemle / 2022. November 19. / 21:05

Turisztikai szakemberek a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpontban

A miskolci zsidó múzeumban és a zsinagógában Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija kalauzolta a szakembereket, akik élményszerű előadást hallhattak a miskolci zsidóság történetéről, a zsidó hagyományokról. A múzeum kiállítási tereiben magyar és angol nyelvű tájékoztatók olvashatók, így a külföldi turisták is olvashatják a legfontosabb információkat – írja a megyei lap internetes kiadása.

Közélet / 2022. November 16. / 14:16

Miskolc: Mi köti össze, s mi választhatja szét a történelmi egyházakat?

Novemberben is folytatódik a Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont Baráti Körének idén szeptemberben kezdődött előadás-sorozata. Markovics Zsolt főrabbi vendége ezúttal a miskolci görög katolikus egyház megyéspüspöke és a Tiszán inneni református egyházkerület püspöke lesz. Az előadáson többek között arról lesz szó, hogy mi az, ami összeköti a történelmi egyházakat, s mi lehet az, ami szétválaszthatja a vallás hívőit.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 19. / 10:08

Előadássorozat a zsidóságról a Miskolci Zsidó Múzeumban

Az újonnan megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont köré alakuló baráti kör több előadással is készül az intézmény népszerűsítésére. Elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi beszél majd a kóser étkezésről, az ezzel kapcsolatos szokásokról szeptember 21-én, szerdán délután 5 órától a zsinagóga melletti imaterem étkezőjében – írja a megyei újság internetes verziója.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 05. / 10:30

Egymillió forint adomány a miskolci hitközségtől a helyi kórháznak

A Miskolci Zsidó Hitközség jótékonysági koncertet szervezett a helyi Művészetek Házában, ahol a Budapest Klezmer Band lépett föl. A rendezvényen gyűjtött felajánlást a szervezők ünnepélyes keretek között adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház képviselőinek – írja a Boon.hu helyi hírportál. A kórház saját forrásból 1 millió forinttal egészíti ki az adományt. A kezdeményezést a Mazsihisz is támogatta.